Blog despre culturism
Reguli de nutritie - Partea 1
miercuri, 21 ianuarie 2015
Indiferent de genetic sau scopurile propuse, trebuie sa urmezi aceste reguli daca vrei sa ai rezultate. Culturistii de succes spun ca, in culturism, nutritia conteaza 90%. Pur si simplu nutritia nu poate fi ignorata. Nutritia poate fi un subiect complicat – carbohidrati, proteine, vitamine, minerale, grasimi, ca sa nu mai spunem despre programarea meselor, creatina si alte suplimente de care trebuie sa tii cont.
1) Consuma destule proteine - Un culturist ar trebui sa consume 2,2 g proteina per kilocorp in fiecare zi. Necesarul de proteine pentru fiecare culturist difera, dar acest minim este suficient pentru a construi masa musculara. Mai mult nu inseamna intotdeauna mai bun! Adica daca consumi 4,4 g de proteina per kilocorp nu inseamna ca rezultatele in privinta cresterii musculare se dubleaza, ci ca excesul de proteina va fi depozitat sub forma de grasime.
2) Consuma carbohidrati complecsi pentru energie - Carbohidratii complecsi sunt alcatuiti din lanturi mari de zaharuri. Acesti carbohidrati sunt usor de digerat, insa se ard incet, deoarece corpul trebuie sa-i desfaca in catene mai scurte, ei fiind si principala sursa de energie. In perioada de masa consuma cel putin 6.6 g per kilocorp. Ii gasesti in legume, fructe, orez, paste, cartofi dulci, ovaz. Evita carbohidratii din dulciuri, paine alba, faina alba, zahar, foietaje.
3) Consuma grasimi sanatoase - Alimentele ce contin grasimi nesaturate bogate in omega 3 sunt excelente pentru culturisti. Acizii grasi, bogati in omega 3, se gasesc in peste si ulei de masline si sunt importanti pentru a crea un mediu hormonal favorabil cresterii si dezvoltarii musculare. Alte surse bune de grasimi ar fi: nucile, alunele, semintele de in, avocado.
4) Numara caloriile - Cand analizam dieta unui culturist, macronutientii sunt reprezentati in procente. De exemplu, o dieta in extrasezon ar fi alcatuita din 50% carbohidrati, 30% proteine si 20% grasimi. Fiecare gram de proteina si fiecare gram de carbohidrati are 4 calorii, iar fiecare gram de grasime are 9 calorii.
5) Bea cel putin 3 litri de apa zilnic - Apa este esentiala pentru sanatate si pentru cresterea musculara. Tinandu-ti corpul bine hidratat ai de castigat de la sinteza proteinelor la digestie. Un consum constant de apa face ca nutrientii sa fie in continua miscare in sange si sa ajunga in celulele musculare.
6) Fibrele trebuie sa fie nelipsite din dieta - Majoritatea culturistilor folosesc alimente sarace in fibre, totusi culturistii au nevoie de fibre pentru a avea castiguri musculare, fibrele avand un rol important in procesul de digestie si asimilare al nutrientilor.
7) Carnea face muschii - Toate tipurile de proteine sunt bune pentru culturisti, insa carnea slaba este cea mai buna. Carnea de pui, curcan, vita, peste contine toti aminoacizii esentiali de care corpul are nevoie.
8) Laptele si ouale sunt o sursa excelenta de proteina - Ouale sunt usor de gatit si de consumat. Serveste doar albusul daca doresti o proteina fara grasimi. Foloseste si galbenusul cand doresti o sursa buna de grasimi si lecitina. Proteinele din lapte (caseina si zerul) au nenumarate beneficii nutitionale.
9) Consuma legume zilnic - Legumele sunt una dintre componentele cele mai trecute cu vederea din dieta unui culturist. Multi culturisti sunt atenti la consumul de proteine si carbohidrati, dar nu si la consumul de legume. Culturistii ar trebui sa se straduiasca sa consume mai multe portii de legume pe zi, nu numai ca legumele pun la dispozitie nutrienti in plus fata de alte alimente, dar aduc si fibre si satietate, ajutand corpul sa procesese si sa asimileze mai multe proteine.
10) Foloseste inteligent suplimentele - Suplimentele sunt o unealta care te ajuta sa iti indeplinesti obiectivele. Nu sunt niste pastile magice care iti vor da fizicul dorit. Trebuie sa folosesti suplimentele inteligent, cu asteptari rezonabile in privinta rezultatelor. Tot trebuie sa te antrenezi si sa urmezi o alimentatie sanatosa si riguroasa. Daca lucrezi tare si folosesti suplimentele cum trebuie, atunci vei obtine beneficiile pe care le cauti.
(Dupa un articol din Flex Magazine!)