Creatina pentru Sportivi. Amestecuri de Creatine

Creatina monohidrata, creatina fosfat, creatina HCl, creatina alcalina, creatina Creapure (47)

Suplimentele pe baza de creatina sustin, in functie de tipul de creatina, cresterea in volum muscular, pomparea in timpul antrenamentelor, forta si rezistenta la efort. Acestea se gasesc in formule simple sau in combinatie cu diferite proteine, aminoacizi sau carbohidrati pentru a imbunatati performantele. Citeste mai multe despre creatina...

4.5 din 1364 voturi

Suplimentele cu Creatina

1. Ce este creatina?
2. Beneficiile suplimentelor cu creatina
3. Tipuri de suplimente cu creatina pentru sportivi

A. Monohidratul de creatina
B. Creatina micronizata
C. Creatina alcalina
E. Creatina HCL
F. Creatina fosfat
G. Creatina Creapure
4. Creatina din alimentatie
5. Creatina pentru femei
6. Rolul creatinei in procesul de slabire si arderea grasimilor


1. Ce este creatina?

Creatina este un compus organic natural care joaca un rol crucial in furnizarea de energie pentru celulele musculare si alte celule cu cerinte energetice ridicate. Este produsa in mod natural in organism, in principal in rinichi si ficat, din aminoacizii arginina, glicina si metionina.

Surse de creatina:

Alimente:
Creatina se gaseste in cantitati mici in anumite alimente, in special in carne de vita, peste si pui.
Suplimente: Majoritatea oamenilor isi completeaza aportul de creatina prin suplimente, in special creatina monohidrat, care este cea mai studiata si utilizata forma.

Creatina este un supliment popular si bine studiat, recunoscut pentru beneficiile sale in imbunatatirea performantei sportive si cresterea masei musculare. Cu toate acestea, fiecare persoana este diferita, asa ca este important sa observati cum reactioneaza organismul tau si sa ajustezi doza in functie de nevoile si reactiile individuale.

2. Beneficiile suplimentelor cu creatina

Suplimentarea cu creatina creste rezervele de creatina fosfat din muschi, ceea ce permite o productie mai eficienta de ATP in timpul activitatilor fizice de inalta intensitate si de scurta durata. Suplimentele cu creatina au fost studiate intens si au fost demonstrate a avea numeroase beneficii pentru sportivi, culturisti si persoanele active.

Iata cateva dintre beneficiile principale ale suplimentelor cu creatina:


Cresterea fortei musculare: Creatina ajuta la cresterea capacitatii musculare, permitand sportivilor sa ridice greutati mai mari si sa efectueze exercitii mai intense.

Imbunatatirea performantei in activitatile fizice: Creatina sporeste rezerva de energie a corpului, permitand unor performante mai intense si de durata in activitati precum ridicarea de greutati si sprinturile.

Cresterea masei musculare: Prin stimularea sintezei proteice musculare, creatina ajuta la cresterea masei musculare si la recuperarea musculara post-antrenament.

Reducerea timpului de refacere: Creatina poate ajuta la reducerea inflamatiei musculare si a daunelor celulare, accelerand astfel procesul de refacere dupa antrenament.

Cresterea volumului celular: Creatina atrage apa in celulele musculare, crescand volumul celular. Aceasta poate duce la o senzatie de umflare a muschilor si poate spori aspectul fizic al masei musculare.

Beneficii pentru creier: Studiile au aratat ca creatina poate avea beneficii neuroprotective si poate contribui la imbunatatirea functiei creierului in anumite conditii neurologice.

Sprijin pentru vegetarieni si vegani: Creatina se gaseste in principal in carne si peste, astfel ca suplimentarea poate fi benefica pentru persoanele care au o dieta vegetariana sau vegana, care au un aport mai scazut de creatina din alimente.

Beneficii in boli neuromusculare: Creatina este studiata ca un posibil tratament complementar pentru boli neuromusculare, cum ar fi distrofia musculara si scleroza laterala amiotrofica (ALS).

Protectie impotriva pierderii masei musculare in timpul imbatranirii: Creatina poate ajuta la mentinerea masei musculare si a functiei musculare la persoanele in varsta, contribuind astfel la mentinerea mobilitatii si independentei.

Este important sa mentionam ca efectele pot varia de la o persoana la alta, iar rezultatele depind si de factori precum doza, durata utilizarii si tipul de creatina utilizat.

Utilizare si dozare:

Dozare recomandata: O doza obisnuita de creatina este de 3-5 grame pe zi, luate inainte sau dupa antrenament pentru a maximiza absorbtia.
Faze de incarcare: Unele persoane aleg sa faca o faza de incarcare, in care iau doze mai mari (aproximativ 20 grame pe zi) timp de 5-7 zile, urmate de o dozare de intretinere.

Consideratii importante:

Hidratare: Este important sa te hidratezi corespunzator atunci cand folositi creatina, deoarece aceasta poate determina o usoara retentie de apa in primele zile de utilizare.
Consultare medicala: Este intotdeauna recomandabil sa consulti un medic sau un specialist in nutritie inainte de a incepe consumul oricarui supliment, inclusiv creatina, mai ales daca ai afectiuni medicale preexistente sau iei medicamente.

3. Tipuri de suplimente cu creatina pentru sportivi

A. Monohidratul de creatina

Creatina monohidrat este cea mai studiata si utilizata forma de creatina ca supliment alimentar. Este considerata standardul de aur in lumea suplimentelor cu creatina datorita eficacitatii si sigurantei sale bine demonstrate. Iata cateva aspecte importante despre creatina monohidrat:

Compozitie: Creatina monohidrat este o substanta compusa din creatina si o molecula de apa (hidrat). Este identica cu creatina naturala produsa de organism. Creatina monohidrat este disponibila in forma de pulbere fina, care se amesteca bine cu lichide si este usor de administrat.

Cum functioneaza creatina monohidrat:

Rezervare energetica: Dupa ce este absorbita in organism, creatina monohidrat se acumuleaza in muschi si ajuta la reinnoirea rapida a ATP (adenozin trifosfat), care este principala sursa de energie pentru contractiile musculare.

Cresterea fortei si performantei: Prin cresterea rezervelor de ATP, creatina monohidrata imbunatateste capacitatea muschilor de a efectua activitati de inalta intensitate si de scurta durata, cum ar fi ridicarea de greutati si sprints.

B. Creatina micronizata

Creatina micronizata este o forma de creatina monohidrat care a fost supusa unui proces special de macinare pentru a o transforma intr-o pulbere foarte fina. Aceasta este o varianta a creatinei monohidrat, care este cea mai utilizata si studiata forma de creatina in industria suplimentelor.

Caracteristici ale creatinei micronizate:

Finetea pulberii: Creatina micronizata are o textura extrem de fina, ceea ce o face mai usor de dizolvat in lichide precum apa sau suc.

Absorbtie usoara: Datorita particulelor mai fine, creatina micronizata se dizolva mai usor in apa si este absorbita mai rapid in organism in comparatie cu creatina monohidrat obisnuita.

Reducerea aparitiei riscului tulburarilor gastrice: Pentru unii oameni, creatina micronizata poate reduce riscul aparitiei tulburarilor digestive, cum ar fi balonarea si disconfortul gastric, care pot aparea in cazul altor forme de creatina mai grosiere.

Dizolvare rapida: Datorita particulelor fine, creatina micronizata se dizolva mai rapid si se amesteca mai uniform in lichide, ceea ce face administrarea mai usoara si mai placuta.

Beneficii ale creatinei micronizate:

Absorbtie rapida: Datorita particulelor fine, creatina micronizata este absorbita mai rapid in organism, ceea ce poate duce la beneficii mai rapide in ceea ce priveste forta si performanta fizica.

Confort digestiv: Pentru unii oameni, creatina micronizata poate fi mai usor de tolerat din punct de vedere digestiv, evitand tulburarile gastrointestinale.

C. Creatina alcalina

Creatina alcalina este o forma modificata de creatina care este combinata cu o baza (de obicei, bicarbonat) pentru a obtine o formula cu un pH mai mare (alcalin). Acest lucru se face pentru a imbunatati stabilitatea creatinei in medii acide, cum ar fi stomacul, si pentru a incerca sa maximizeze absorbtia si utilizarea acesteia in organism.

Principalele caracteristici ale creatinei alcaline:

pH mai mare: Creatina alcalina are un pH mai mare decat creatina monohidrat, care are un pH neutru. Se spune ca acest pH mai mare imbunatateste absorbtia creatinei si reduce riscul de conversie a acesteia in creatinina, un produs de degradare inutil in organism.

Stabilitate in medii acide: Avand un pH mai mare, creatina alcalina ar trebui sa fie mai stabila in medii acide, precum stomacul, unde creatina monohidrata poate fi partial descompusa in creatinina sub influenta acidului gastric.

Scaderea efectelor secundare: Deoarece creatina alcalina poate fi mai usor de tolerat pentru unele persoane decat alte forme de creatina, s-ar putea sa reduca riscul de tulburari gastrointestinale si balonare.

Eficacitatea si studiile:

Este important de mentionat ca studiile referitoare la creatina alcalina si beneficiile sale comparativ cu alte forme de creatina sunt limitate si controversate. Desi exista cateva studii care sustin avantajele creatinei alcaline, rezultatele sunt inca in dezbatere si sunt necesare cercetari suplimentare pentru a confirma aceste beneficii.

D. Creatina HCL

Creatina HCL (clorhidrat) este o forma de creatina in care molecula de creatina este legata chimic cu o molecula de clorhidrat (acid clorhidric). Aceasta este o varianta modificata a creatinei monohidrat si a fost dezvoltata pentru a imbunatati absorbtia si solubilitatea creatinei in apa. Iata cateva aspecte cheie despre creatina HCL:

Principalele caracteristici ale creatinei HCL:

Solubilitate imbunatatita
: Creatina HCL este mult mai solubila in apa decat creatina monohidrat. Aceasta inseamna ca se dizolva mai bine in lichide si poate fi mai usor de administrat.

Stabilitate in mediile acide: Creatina HCL este stabila in medii acide, cum ar fi stomacul, fara a necesita un mediu alcalin pentru a se descompune. Acest lucru ar trebui sa reduca riscul de conversie a creatinei in creatinina, o forma inactiva a creatinei.

Dozare mai mica: De obicei, doza necesara de creatina HCL este mai mica in comparatie cu creatina monohidrat. Aceasta se datoreaza faptului ca creatina HCL este considerata mai biodisponibila si se absoarbe mai eficient in organism.

Reduce riscul de balonare si disconfort gastrointestinal: Pentru unele persoane, creatina HCL poate fi mai usor de tolerat decat creatina monohidrat in ceea ce priveste efectele secundare precum balonarea si disconfortul gastrointestinal.

E. Creatina fosfat

Creatina fosfat este forma naturala de creatina care se gaseste in organismul uman, in special in celulele musculare. Creatina fosfat este sintetizata in organism din creatina, care poate fi obtinuta din suplimente si alimente precum carne de vita, peste si pui. O parte semnificativa din creatina din organism se gaseste sub forma de creatina fosfat in muschi. Este o molecula compusa dintr-o creatina si trei molecule de fosfat (grupuri fosfat). Creatina fosfat este esentiala pentru productia de ATP (adenozin trifosfat), care este principalul transportor de energie in celulele noastre.

Cum functioneaza creatina fosfat:

Stocarea energiei: Creatina fosfat este stocata in celulele musculare si serveste ca o sursa rapida de energie in timpul activitatilor de inalta intensitate si de scurta durata, cum ar fi sprinturile si ridicarea de greutati.

Regenerarea ATP: ATP-ul este utilizat rapid in timpul activitatilor fizice intense. Creatina fosfat ajuta la regenerarea rapida a moleculelor de ATP prin transferul unui grup fosfat catre ADP (adenozin difosfat), transformandu-l inapoi in ATP, care poate fi utilizat din nou ca sursa de energie.

F. Creatina Creapure

Creatina Creapure este o creatina monohidrat de inalta calitate, considerata una dintre cele mai pure si mai sigure forme de creatina monohidrat disponibile pe piata. Iata cateva aspecte cheie despre creatina Creapure:

Caracteristici ale creatinei Creapure:

Puritate ridicata: Creatina Creapure este cunoscuta pentru puritatea sa inalta. Este produsa printr-un proces de filtrare avansat pentru a asigura o calitate superioara.

Proces de fabricatie controlat: Creatina Creapure este supusa unor standarde stricte de control al calitatii in cadrul fabricii.

Absorbtie eficienta: Datorita puritatii sale si granulatiei fine, creatina Creapure este cunoscuta pentru absorbtia sa eficienta in organism.

Certificare si siguranta: Creapure este adesea certificata de organizatii terte, cum ar fi Informed-Choice, pentru a asigura sportivilor ca produsul este sigur si nu contine substante interzise.

4. Creatina din alimentatie

Creatina este un compus organic care se gaseste in mod natural in anumite alimente, mai ales in produsele de origine animala. In general, carnea si pestele sunt cele mai bogate surse naturale de creatina. Iata cateva alimente care contin creatina:

Carne rosie: In special carnea de vita si miel contin cantitati semnificative de creatina

Peste: Pestele, in special pestele gras precum somonul, tonul si heringul, este o sursa buna de creatina.

Pui: Carnea de pui contine creatina, desi in cantitati mai mici decat carnea rosie.

Porc: Carnea de porc este o sursa moderata de creatina.

Organisme marine: Crustaceele si molustele, cum ar fi crevetii si scoicile, contin cantitati semnificative de creatina.

Unele produse lactate: Desi in cantitati mai mici, unele produse lactate precum laptele si branza contin creatina.

Alte surse minore: Ouale si lactatele contin creatina in cantitati reduse.

Nivelurile de creatina pot varia in functie de tipul de carne si de pregatirea acesteia. De exemplu, carnea cruda sau slab preparata termic poate contine mai multa creatina decat carnea foarte gatita. Daca va bazati pe alimentatie pentru a obtine creatina si sunteti vegetarian sau vegan, este posibil sa aveti un aport mai scazut de creatina, deoarece aceasta se gaseste in principal in produsele de origine animala. In acest caz, consultati un medic sau un nutritionist pentru a determina daca suplimentarea cu creatina este potrivita pentru tine.

5. Creatina pentru femei


Studiile si cercetarile au aratat ca creatina este sigura si eficienta atat pentru barbati, cat si pentru femei. Nu exista dovezi ca creatina sa aiba efecte adverse semnificative asupra femeilor atunci cand este administrata in dozele recomandate.

Beneficiile suplimentelor cu creatina pentru femei:

Imbunatatirea fortei si rezistentei: Creatina poate ajuta la cresterea capacitatii musculare si la imbunatatirea rezistentei, ceea ce poate fi benefic pentru femeile care practica sporturi sau antrenamente de forta.

Refacerea musculara: Creatina poate ajuta la reducerea timpului de refacere musculara dupa antrenamente intense, permitand o revenire mai rapida la antrenamentele ulterioare.

Imbunatatirea compozitiei si a aspectului corporal: Creatina poate ajuta la cresterea masei musculare si la scaderea procentului de grasime corporala si prin urmare a celulitei, ceea ce poate contribui la imbunatatirea aspectului fizic in general.

Importanta hidratarii:

Creatina poate determina o usoara retentie de apa in primele etape ale administrarii. Este important sa te asiguri ca esti bine hidratata pentru a contracara acest efect si pentru a mentine echilibrul de apa in organism.

6. Rolul creatinei in procesul de slabire si arderea grasimilor

Creatina nu este direct implicata in procesul de ardere a grasimilor, ci mai degraba in procesele energetice ale organismului, care pot avea un impact indirect asupra pierderii in greutate. Cu toate acestea, exista unele moduri in care creatina poate influenta procesul de pierdere in greutate.

I. Cresterea capacitatii de antrenament:

Creatina ajuta la cresterea capacitatii musculare si la imbunatatirea performantei in antrenamentele de forta si in activitatile de intensitate ridicata. Prin permiterea unor antrenamente mai intense, creatina poate contribui la arderile calorice mai ridicate si, indirect, la procesul de pierdere in greutate.

II. Mentinerea masei musculare:

Pe masura ce pierzi din greutate, este important sa mentii masa musculara. Creatina poate ajuta la pastrarea si chiar la cresterea masei musculare, ceea ce este benefic pentru ratele metabolice. Cu cat ai mai multa masa musculara, cu atat corpul tau va arde mai multe calorii in repaus.

III. Refacerea musculara:

Antrenamentele intense pot duce la oboseala musculara si la dificultati in mentinerea unui regim de exercitii coerent. Creatina poate accelera refacerea musculara, permitandu-ti sa revii la antrenamente intr-un timp mai scurt. Cu cat poti face mai multe exercitii si iti poti mentine nivelul de activitate, cu atat vei arde mai multe calorii.

IV. Hidratarea celulara:

Creatina poate determina o usoara retentie de apa in celulele musculare. Acest lucru poate avea un impact asupra aspectului fizic, conferind un aspect mai umplut si tonifiat muschilor. Desi acest lucru nu reprezinta o pierdere reala din greutate, aspectul tonifiat poate contribui la increderea in sine si la motivatie in cadrul programului de pierdere in greutate.

Incheiere:

Efectele creatinei in procesul de pierdere din greutate sunt moderate si indirecte. Creatina functioneaza cel mai bine in combinatie cu un program de antrenament adecvat si o dieta sanatoasa si echilibrata. Inainte de a incepe orice supliment, inclusiv creatina, este intotdeauna recomandabil sa discuti cu un medic sau un specialist in nutritie pentru a determina ce suplimente sunt potrivite pentru obiectivele tale individuale.