Blog despre culturism

Depasirea potentialului genetic

miercuri, 21 ianuarie 2015

Depasirea potentialului genetic

In primul rand, ameliorarile nu vin cu pasi egali. Poti sa te antrenezi dupa acelasi program timp de 3 luni si sa faci progrese mari, apoi sa te antrenezi dupa acelasi program in urmatoarele 4 saptamani si sa stagnezi sau chiar sa regresezi. Mai rau, poti sa folosesti un program identic cu cel al unui profesionist, iar dupa 8 saptamani sa te trezesti ca nu prea ai ce arata.

Ce se intampla? Plafonarea Progresul pare sa se supuna unei singure legi, cea a rezultatelor in continua scadere. Aduceti-va aminte de vremea cand va antrenati dupa un program care astazi pare simplu. Pe atunci castigati aproape zilnic in putere si rezistenta. Azi, la distanta de cativa ani, trebuie sa lucrati din greu pentru a face cel mai mic progres. Toata lumea pateste asa. Chiar si cu cel mai bun program de antrenament, progresul va incetini in timp. 

De ce acelasi program de antrenament nu da acelasi rezultate pentru toata lumea? Un studiu important din Arizona care arata ca ar putea fi un plafon genetic. Studiul a inclus peste 650 de subiecti voluntari care s-au antrenat dupa un program identic. Rezultatele initiale au aratat ca 10 % au facut progrese mici. 80 % au facut progrese satisfacatoare si 10% au facut progrese remarcabile. Interpretarea diferentelor de performanta era socanta. De exemplu, in ceea ce priveste capacitatea de absortie si de utilizare a oxigenului, s-au observat diferente si de 40% intre subiecti. Aceasta diferenta era atat de mare incat cercetatorii s-au decis sa reia studiul cu subiectii care se aflau la extreme, modificand usor programele de antrenament pentru a compensa orice eroare care le-ar fi scapat. Rezultatele au fost acelasi. Cei care facusera progrese minime faceau in continuare progrese minime, iar cei care facusera progrese semnificative faceau in continuare progrese semnificative. 

Nu dati vina pe parinti Daca e sa ne luam dupa aceste rezultate, potentialul genetic pare a fi o problema reala. Fiziologii au identificat unii din factorii care influenteaza potentialul atletic: capacitatea toracica, pulsul maxim, volumul de sange si tipul de fibra musculara par a fi toate programate de genetic. Dar nu va grabiti sa dati vina pe parinti. Exista dovezi cum ca unele caracteristici pot fi transmise de la o distanta de 6 generatii. Coordonatele studiului din Arizona se grabesc sa explice ca s-ar putea sa nu fie niciodata posibil sa prevedem cine are potential pentru a deveni campion. 

Cum ramane atunci cu marea majoritate? Cum stim unde ne situam pe scara genetica? Nu putem sti exact, dar ne dam seama ca munca staruitoare si dorinta ne vor fi rasplatite. Daca ne antrenam si cu creierul si cu corpul tot timpul, putem duce la maxim potentialul genetic ce ne-a fost dat la nastere. 

Folositi-va la maxim de calitatile innascute Fiziologii sportivi au tras concluzia ca urmatoarele indicatii de antrenament va pot ajuta sa atingeti plafonul dumneavoastra genetic: 

                         1) Schimbati-va programul de antrenament cat de des este necesar Cand progresele stationeaza, schimbati-va schema de antrenament, seturi si repetari, modificati timpul de odihna dintre seturi, alegeti alte exercitii. Exista atatea variabile, incat nu este niciodata prea greu sa iesiti din impas.  

                         2) Luati o pauza pentru a va reincarca Daca, in ciuda schimbarilor, nu faceti niciun progres, s-ar putea sa exagerati cu antrenamentul si ar fi indicat sa faceti o pauza de 5-7 zile 

                        3) Consecventa este rasplatita In timp ce limitele genetice pot fi predeterminate, noi insine putem stabili cat de departe putem merge in cadrul acestei limite. Un individ dotat mediu din punct de vedere genetic, dar care se antreneaza inteligent, astfel incat sa aiba un randament maxim, poate depasi in performanta un alt individ, bine dotat genetic, dar care lucreaza slab. 

                        4) Calitatile fizice nu sunt singurele calitati Ca in toate activitatile, tehnica poate ajuta la depasirea multor limite. Buna executie, cunoasterea sportului, stiinta despre nutritie si modul de impartire in timp a antrenamentului va pot propulsa inainte. 

                        5) Propuneti-va obiective realiste astfel incat sa le realizati pas cu pas Depasirea obiectivelor realiste e mult mai satisfacatoare decat o cadere in nas pentru ca v-ati impiedicat cand incercati sa faceti prea mult deodata.   

(Dupa un articol din Flex Magazine!)