Blog despre culturism

Principii referitoare la alcatuirea programului de antrenament

miercuri, 21 ianuarie 2015

Principii referitoare la alcatuirea programului de antrenament

1) Principiul superseturilor - combinati exercitiile pentru grupele musculare opuse (ex. biceps-triceps) fara pauza 

2) Principiul seturilor compuse - se aseamana cu un superset, dar veti alege 2 exercitii pentru aceeasi grupa musculara (ex. impins din culcat cu bara urmat de fluturari cu gantere; ambele sunt pentru pectorali) Seturile se fac consecutiv, fara pauza. 

3) Principiul triseturilor - executati 3 exercitii consecutive pentru aceeasi grupa musculara, fara pauza intre ele (ex. tractiuni cu priza larga, ramat cu bara si ramat la cablu) 

4) Principiul seturilor gigant - combinati 4-6 exercitii pentru aceiasi grupa musculara, cu scurte perioade de odihna intre ele (20-30 secunde) 

5) Principiul prioritatii muschiului - antrenati-va grupele musculare deficitare la inceput de saptamana si la inceput de antrenament, cand sunteti odihnit si nivelul energetic este ridicat 

6) Principiul pre-epuizarii - faceti un exercitiu de izolare inainte de a lucra un exercitiu de baza (ex. faceti 4 serii de extensii la picioare, urmate de genuflexiuni cu bara) 

7) Principiul piramidarii - incepeti antrenamentul pentru o grupa musculara folosind multe repetari cu greutati mici si apoi treptat adaugati greutate, reducand numarul de repetari pana ajungeti la o greutate la care se executa 5-8 repetari 

8) Principiul seturilor descrescatoare - dupa ce ati executat numarul de repetari dorit si muschiul este epuizat, inlaturati imediat discuri de pe bara si continuati pana ajungeti din nou la epuizare Aceste tehnici si principii de antrenament sunt menite sa creasca intensitatea antrenamentelor sau sa socheze muschii care nu mai raspund la antrenamentul classic. Aceste principii de antrenament nu sunt recomandate incepatorilor. 

(Dupa un articol din Flex Magazine!)