Blog despre culturism

10 beneficii pe care le are consumul de creatina asupra sanatatii si performantelor sportive

vineri, 3 februarie 2023

10 beneficii pe care le are consumul de creatina asupra sanatatii si performantelor sportive

Creatina este un supliment natural adesea folosit pentru a imbunatati performantele sportive. Poate, de asemenea, sa dea un boost functiei creierului, sa lupte impotriva unor boli neurologice, si sa accelereze cresterea in masa musculara.
Creatina este un supliment natural consumat pentru imbunatatirea performantelor sportive.
Este unul dintre cele mai populare si eficiente suplimente nutritive pentru masa musculara si forta.

Iata 10 beneficii dovedite stiintific pe care le ofera creatina:

1. Ajuta celulele musculare sa produca mai multa energie. 

Suplimentele cu creatina maresc depozitele de fosfocreatina din muschi. Fosfocreatina ajuta la formarea adenozinei trifosfat (ATP), molecula-cheie pe care celulele tale o folosesc pentru energie si toate functiile de baza din organism.
In timpul antrenamentelor, ATP-ul se sfarma pentru a produce energie.
Rata resintezei ATP-ului iti limiteaza abilitatea de a continua sa performezi la intensitate maxima, deoarece folosesti ATP mai rapid decat organismul tau poate sa il refaca.
Suplimentele cu creatina reumplu depozitele cu fosfocreatina, permitand producerea de energie ATP care sa alimenteze muschii in timpul antrenamentelor de intensitate ridicata.
Acesta este mecanismul primar din spatele efectelor performante ale creatinei.

2. Sustine multe alte functii in muschi.

Creatina este un supliment popular si eficient in cresterea masei musculare.
Poate modifica numeroase cai celulare care conduc la dezvoltarea masei musculare. De exemplu, da un boost formarii de proteine care creaza fibre musculare noi.
De asemenea, poate influenta nivelurile de insulina, un hormon care promoveaza dezvoltarea masei musculare.
Mai mult, suplimentele cu creatina pot creste continutul de apa din muschi. Acest proces este cunoscut ca volumizator al celulelor si poate influenta rapid volumul muscular.
Aditional, unele studii demonstreaza ca suplimentele cu creatina scad nivelurile de miostatina, molecula responsabila cu oprirea cresterii musculare. Reducerea miostatinei poate ajuta la dezvoltarea mai rapida a masei musculare.

3. Imbunatateste performantele la antrenamente de intensitate ridicata.

Rolul direct al creatinei in producerea ATP-ului determina imbunatatirea performantelor in cadrul antrenamentelor de intensitate ridicata.

Creatina imbunatateste numerosi factori, inclusiv:
• forta,
• forta balistica,
• abilitatea de sprint,
• rezistenta musculara,
• rezistenta la oboseala,
• masa musculara,
• refacerea,
• performanta creierului.

Spre deosebire de alte suplimente, care dau rezultate doar la sportivii avansati, creatina are beneficii nenumarate indiferent de nivelul tau fitness.

Studiile au dovedit ca imbunatateste performantele la antrenamentele de intensitate ridicata cu pana la 15%.

4. Grabeste procesul de crestere in masa musculara.

Creatina este cel mai eficient supliment pentru masa musculara din lume.
Consumul de creatina, chiar si pentru o perioada scurta de 5-7 zile, creste semnificativ masa musculara si volumul muschilor.
Aceasta crestere initiala este cauzata de faptul ca retine apa in muschi.
Pe termen lung, ajuta si la cresterea fibrelor musculare prin semnalarea cailor biologice cheie si prin cresterea performantei in sala de sport.
In cadrul unui studiu a 6 saptamani de antrenament, participantii care au consumat creatina au adaugat cu peste 2 kg de masa musculara mai mult decat cei care nu au consumat.

5. Poate sa ajute persoanele bolnave de Parkinson.

Boala Parkinson se caracterizeaza prin reducerea nivelurilor de dopamina, un neurotransmitator-cheie pentru creier.
Reducerea sporita a nivelurilor de dopamina cauzeaza moartea celulelor din creier si alte simptome grave, incluzand tremur, pierderea functiilor musculare, si impedimente in vorbire.
Creatina poate avea o influenta pozitiva asupra acestei boli, prevenind cu 90% pierderea nivelurilor de dopamina. Totusi, nu exista nicio dovada ca poate avea acelasi efect in cazul oamenilor.
In incercarea tratarii pierderii functiei musculare si fortei, bolnavii de Parkinson se antreneaza adesea cu greutati si consuma creatina.

6. Poate lupta impotriva altor boli neurologice.

Un factor-cheie in bolile neurologice este reducerea fosfocreatinei in creier.
De vreme ce creatina poate creste aceste niveluri, poate ajuta si la reducerea sau incetinirea progresului bolii.

Studiile pe animale sugereaza ca suplimentele cu creatina pot ameliora simptomele unor boli precum:
• Alzheimer,
• accident vascular cerebral ischemic,
• epilepsie,
• leziuni ale creierului sau cordului.

Creatina poate avea beneficii asupra sclerozei laterale amiotrofice (ALS), o boala care afecteaza neuronii motorii, esentiali pentru miscare. Imbunatateste functiile motorii, reduce pierderea musculara, si creste rata de supravietuire cu 17%.

Desi sunt necesare mai multe studii asupra oamenilor, unii cercetatori cred ca suplimentele cu creatina pot servi ca aparare impotriva bolilor neurologice atunci cand sunt consumate alaturi de medicamentele conventionale.

7. Pot sa scada nivelurile de zahar din sange si lupta impotriva diabetului.

Studiile sugereaza ca suplimentarea cu creatina poate sa scada nivelurile de sange din organism prin cresterea functiei transportorului de glucoza de tip 4 (glut-4), o molecula care aduce zaharul din sange in muschi.
Un studiu de 12 saptamani a examinat cum creatina afecteaza nivelurile de zahar din sange dupa o masa bogata in carbohidrati. Persoanele care au combinat creatina cu exercitiile fizice au experimentat un control mai bun asupra zaharului din sange decat persoanele care au facut doar exercitii fizice.
In timp ce aceste beneficii sunt promitatoare, sunt necesare mai multe studii pentru a dovedi efectele creatinei asupra controlului zaharului din sange si diabetului pe termen lung.

8. Poate imbunatati functia creierului.

Creatina joaca un rol important in sanatatea creierului si functiilor acestuia.
Studiile demonstreaza ca creierul uman are nevoie de o cantitate considerabila de ATP atunci cand performeaza sarcini dificile.
Suplimentele pot imbunatati depozitele de fosfocreatina din creier si sa ajute la producerea ATP-ului in cantitate mai mare. Creatina poate sustine cresterea nivelurilor de dopamina si functia mitocondriala.
Deoarece carnea este cea mai buna sursa de creatina, vegetarienii au adesea niveluri scazute de creatina in corp. Un studiu a demonstrat ca suplimentarea cu creatina de catre persoanele cu stil de viata vegetarian a imbunatatit cu 20-50% memoria si testele de inteligenta.
Pentru indivizii mai in varsta, suplimentarea cu creatina pentru o perioada de 2 saptamani a imbunatatit memoria si capacitatea de reamintire.
La persoanele in varsta, creatina poate da un boost functiei creierului, proteja impotriva bolilor neurologice, si reducerii pierderii musculare si fortei asociate cu varsta.
Desi s-au facut aceste descoperiri pozitive, sunt necesare studii asupra persoanelor tinere si sanatoase, care mananca carne si peste in mod regulat.

9. Poate reduce oboseala si starea de epuizare.

Suplimentarea cu creatina poate reduce oboseala si starea de epuizare.
Un studiu de 6 luni asupra oamenilor cu leziuni traumatice ale creierului, care au consumat creatina, au experimentat o reducere cu pana la 50% a starii de ameteala, comparativ cu cei care nu au consumat creatina.
Mai mult, doar 10% dintre pacientii care au consumat creatina care au experimentat oboseala, spre deosebire de 80% dintre cei care nu au consumat.
Un alt studiu a demonstrat ca creatina a condus la reducerea starii de oboseala si a sporit nivelurile de energie in timpul privarii de somn.
Creatina reduce oboseala si in cazul sportivilor ciclisti.

10. Sigura si usor de utilizat.

Alaturi de beneficiile diverse ale creatinei, este si faptul ca este cel mai ieftin si mai sigur supliment nutritiv. Poti gasi o selectie vasta online.
A fost cercetata pentru mai mult de 200 de ani, si numeroase studii sustin siguranta utilizarii pe termen lung. Studiile clinice cu durata chiar si de 5 ani au raportat ca suplimentele cu creatina nu au efecte secundare asupra indivizilor sanatosi.
Mai mult, suplimentarea este foarte simpla - pur si simplu, amesteca 5 g de creatina monohidrata cu apa sau o bautura bogata in carbohidrati. Consuma o portie pe zi.

Concluzii.

In concluzie, creatina este un supliment eficient cu beneficii asupra performantelor sportive si asupra sanatatii.
Poate sa dea un boost functiei creierului, sa lupte impotriva unor boli neurologice, sa imbunatateasca performanta, si sa accelereze cresterea in masa musculara.
Incearca sa completezi regimul tau alimentar cu creatina ca sa vezi cum functioneaza in dreptul tau.

(sursa: healthline.com)