Blog despre culturism

Reguli de nutritie - Partea a 3- a

miercuri, 21 ianuarie 2015

Reguli de nutritie - Partea a 3- a

 21) Alege sursele de proteina care merg cel mai bine pentru tine – Afla care surse de proteina te avantajeaza. Unii culturisti merg pe carnea rosie spunand ca se simt mai bine cand o consuma, probabil datorita fierului, zincului si creatinei. Altii prefera pestele si carnea de pui, spunand ca au o problema cu digerarea carnii rosie. Alege sursele de proteine care merg cel mai bine pentru tine si aplica acelasi rationament la alegerea celorlalti nutrienti. 

22) Invata sa citesti etichetele - Etichetele de acum sunt supuse unor reguli noi, dar nu sunt de nici un folos daca nu sti sa le citesti. Invata sa citesti peste expresiile standard de tipul 'scazut in grasimi' sau 'fara zahar' care nu intotdeauna inseamna asta. Cunoaste diferenta dintre tipurile de carbohidrati si tine minte ca nu toate caloriile sunt egale. Fii atent la valorile nutrionale de pe pachet, grasimi saturate, zahar, sodiu, E-uri, coloranti, indulcitori, etc. Invata limbajul etichetelor! Te va ajuta foarte mult. 

23) Nu te ghida dupa greutatea corporala – In afara cazului in care incerci sa prinzi o categorie de greutate la un concurs, nu te ghida dupa acest criteriu. Scopurile sunt importante si, uneori, daca ai ca obiectiv pierderea sau adaugarea unui numar de kilograme, greutatea corporala iti poate fi un barem de urmat. Totusi, in cele din urma, culturistii sunt interesati de compozitia corporala si de aspect mai mult decat de ceea ce spune cantarul. Va sfatuim sa faceti la fel. Foloseste o oglinda sau masurarea grasimii corporale pentru  a-ti judeca progresele. 

24) Fii sceptic cu privire la falsuri - Nu numai publicul de la Oprah se ia dupa dietele de sezon. Multi culturisti cad in plasa, acceptand orbeste ultima moda ca fiind adevarul suprem. Toti radem cand auzim ca un simplu om se lauda ca urmeaza un regim de viata sanatos cu fructe, legume, cereale si carne slaba, dar unii sportivi ar cadea in genunchi si ar manca si iarba daca idolul lor de la Mister Olympia le-ar spune asta. Foloseste metode din surse de incredere si suplimente de la producatori de marca. 

25) Redu grasimile nedorite in timpul gatitului - Pe langa o selectie atenta a alimentelor, cea mai buna cale de a controla cantitatea de grasimi este de a avea grija cum le prepari. De asemea, indeparteaza grasimea vizibila si uleiurile din mancarurile gatite. Gratarul este o idee mai buna decat prajitul in ulei, deoarece grasimea se scurge. 

26) Fa curatenie - Intoxicatiile alimentare sunt cea mai buna cale de a pierde castigurile obtinute cu greu. Asigura-te ca alimentele consumate sunt de buna calitate, verifica termenii de garantie la toate produsele, fierbe bine toata carnea pentru a te feri de bacteriile daunatoare. Spala suprafetele pe care vei prepara mancarea pentru a nu o contamina. 

27) Condimenteaza mancarurile - Ca si atunci cand te antrenezi cu acelasi program in aceeasi zi, a manca aceeasi mancare te poate trimite direct la prima gogoserie pe care o intalnesti. Exista multe optiuni pentru a adauga savoare mancarurilor. De exemplu, pieptul de pui este mai usor de inghitit daca este acompaniat de salsa sau un sos de papaya cu ananas, codul sau somonul este mai apetisant cu putin suc de lamaie. Experimenteaza diverse arome pentru a-ti mai diversifica meniul. 

28) Evita alcoolul - Multi culturisti tineri pot petrece toata noptea si se simt destul de bine pentru a face antrenamentul ziua urmatoare. Daca insa continua sa obtina castiguri musculare ar putea crede ca nu sunt afectati de alcool. Alcoolul, la fel ca si dulciurile, contine multe calorii goale, adica fara valoare nutritiva. Alcoolul este o otrava foarte dificil de procesat. 

29) Evita scurtaturile - Ar fi frumos sa iei o licoare magica care sa faca tot atat cat o dieta de 2-3 saptamani sau care sa iti indeplineasca obiectivele fizice. Daca crezi ca acest lucru este posibil, atunci ti s-a vandut ceva ce vei regreta ca ai cumparat. Stilul de viata al culturistilor iti pune la dispozitie uneltele si te invata obiceiuri care te vor ajuta toata viata - un mod de viata sanatos cu miscare, mancare sanatoasa si odihna pentru refacerea intregului organism. Dieta unui culturist te poate ajuta sa te simti bine si sa arati bine, nu numai cand esti tanar, ci si la batranete. Nu cadea prada marketingului agresiv - pastile care sunt eficiente 100% garantat pentru toata lumea si sunt eficiente, atat pentru cei care vor sa slabeasca, cat si pentru cei ce vor o crestere dramatica in masa musculara. Nu exista scurtaturi. 

30) Comanda inteligent in restaurant - O masa la restaurant nu trebuie sa fie neaparat pierderea unei diete in culturism sau in sportul de performanta. Prima regula este sa te rezumi la alimente de baza - peste, pui, vita la cuptor sau gratar, fara sosuri cu smantana sau maioneza. In loc de cartofi piure facuti, cel mai probabil, cu unt si ulei incearca cartofi copti la cuptor, salate sau orez simplu.   

(Dupa un articol din Flex Magazine!)