Blog despre culturism

Rolul glutaminei in organism

miercuri, 1 aprilie 2015

Rolul glutaminei in organism

Ce este glutamina? Glutamina este un aminoacid sintetizat din acidul glutamic si amoniac si un aminoacid neesential. Asta inseamna ca poate fi produs de catre corpul nostru. Aproximativ 70% din glutamina din organism este produsa in muschii scheletici, iar in cantitati mai mici o gasim si in creier, ficat, sange. In urma unor studii mai recente, glutamina a fost caracterizata ca un aminoacid conditionat esential, adica poate fi produs de corpul nostru, insa nu poate fi produs in cantitati suficiente in situatii de stres fizic sau/ si psihic. Ce rol are glutamina?
  • ajuta la intarirea sistemului imunitar
  • stimuleaza sinteza proteinelor
  • sursa de energie pentru creier si intestinul subtire
  • ajuta la refacerea organismului dupa antrenament, avand efect anticatabolic (adica nu permite descompunerea proteinelor din muschi si prin urmare pierderea din masa musculara)
Cand trebuie sa luam glutamina si in ce cantitati? Glutamina o putem obtine din sfecla, varza, carne, lactate, oua sau din suplimente nutritive sub forma de pastile sau pudra. Daca esti o persoana sanatoasa si nu suferi de vreo boala pentru care medicul ti­-a recomandat glutamina, nu trebuie sa folosesti un astfel de supliment, deoarece organismul e in stare sa produca doza necesara. Dar daca esti un sportiv ce face antrenamente grele, intense, e bine sa suplimentezi necesarul de glutamina. Doza recomandata este in jur de 10­-20g/zi, fiind impartita in mai multe portii. Se poate lua o portie inainte de antrenament, pentru a sprijini hidratarea, transportul electrolitilor si metabolismul BCAA si una dupa antrenament pentru refacere. In urma unor studii s-a dovedit ca adaugarea de glutamina la shake-­ul de dupa antrenament, sporeste refacerea rezervelor de glicogen, ajutand la o refacere mai rapida. Unii iau o portie si seara inainte de culcare si/ sau dimineata. (articol scris de Andrei Nilgesz)