Blog despre culturism

Adolescentii si suplimentele

marți, 22 septembrie 2015

Adolescentii si suplimentele

Faptul ca salile de sport au tot mai multi clienti dornici sa faca miscare e un lucru imbucurator. Printre acestia se numara si multi tineri adolescenti si nimic rau in asta. Insa multi dintre acesti adolescenti vin la sala pentru ca e acolo si prietenul sau vecinul si vor sa aiba si ei un fizic ca acela pe care l-au vazut in revista sau pe mai stiu eu ce pagina de internet. Singura problema e ca ei vor sa arate asa peste noapte si nu iau in considerare cateva lucruri importante.

Acel sportiv cu fizicul sculptat e probabil un sportiv de performanta sau profesionist. Acel sportiv practica culturismul de multi ani, unii de zeci de ani. Au in spate o echipa intreaga care se ocupa de el, chiar daca culturismul e un sport individual. Are un antrenor profesionist, are nutritionist, maseur etc.

Ei s-au pregatit in mod special pentru acea sedinta foto, cu o dieta speciala, cu antrenamente specifice. De obicei, aceste sedinte foto se fac inainte sau imediat dupa o competitie, cand toate aceste etape de pregatire au fost parcurse si astfel apar ca si sculptati, cu detalii, striatii ale musculaturii.

De obicei, pozele de acest gen se fac in studiouri sau sali, iar modelele sunt inconjurate de profesionisti cu lumini speciale.

Cele mai multe dintre aceste aspecte nu sunt cunoscute de tinerii incepatori din sali, iar ei vor repede sa ajunga asa ca acela din revista si pentru aceasta sunt dispusi sa faca orice. Si aici apar problemele. Incep sa ia suplimente dupa ureche sau la sfatul unui prieten care, bineinteles, si el e fara experienta in domeniu. Asa a auzit el ca e bine de la altii...

De exemplu, vin tineri de 15-16 ani sa isi cumpere Tribulus, dar ei nu stiu la ce e bun, ci doar ca poti sa pui muschi administrandu-l. Problema nu e cu suplimentul in sine, ci cu cel ce ia acel supliment, deoarece adolescentul nu stie ca la varsta lui, nivelul de testosteron e mai mult decat necesar pentrut o dezvoltare armonioasa si ca acest produs este contraindicat la varsta lui. Poate sa il ia eventual de pe la 28-30 de ani incolo, cand nivelul de testosteron din organism incepe sa scada.

Altii, tot la varsta asta, vor arzatoare tari pentru ca vor sa scada in kg, cu continut de cofeina si alte extrase din plante cu efect termogenic, cand cu o L-carnititna si cu o dieta adecvata ar putea face o treaba foarte buna. Dar, din nou, lui asa i-a spus un prieten de la sala ca acelea sunt bune si lui asa ceva ii trebuie. Si exemplele ar putea continua...

Concluzia e: Nu va faceti rau cu mana voastra! Inainte de a cumpara ceva, informati-va daca acel produs e potrivit pentru varsta voastra, daca nu, care ar fi alternativele. Documentati-va din surse sigure si de incredere, eventual apelati la un antrenor cu experienta in domeniu sau un nutritionist, in functie de obiectivele pe care le aveti.

(articol scris de Andrei Nilgelsz)