Blog despre culturism

Cele mai bune 10 suplimente

marți, 20 ianuarie 2015

Cele mai bune 10 suplimente

1. Uleiul de peste. Este cunoscut pentru continutul de omega-3, grasimi esentiale pe care organismul nu le poate produce. Prin urmare, trebuie asimilate prin alimentatie. Chiar daca mananci peste de 1-2 ori pe saptamana, nu vei asimila necesarul de omega 3. Prin administrarea unui ulei de peste de calitate, poti reduce trigliceridele, scadea riscul aparitiei bolilor de inima, imbunatati refacerea de dupa exercitii, proteja sanatatea creierului si scadea riscul aparitiei diabetului. Omega-3 te poate ajuta sa pierzi din grasimea corporala. Atunci cand alegi un supliment, cauta produse care contin un minim de 2 g de EPA si DHA (2 din cei 2 acizi din omega-3) per zi. 

2. Vitamina D. Nutrientul este destul de greu obtinut din alimente (desi somonul, laptele si sardinele sunt toate surse bune). O alta sursa de vitamina D este lumina soarelui. Cei mai multi experti sustin ca suplimentarea cu cel putin 1000 IU pe zi este foarte importanta. 

3. Proteinele din zer. Proteina din zer nu este un supliment esential, dar zerul este bogat in aminoacizi cu lant ramificat. Prin urmare este un supliment foarte bun atunci cand doresti sa te refaci dupa antrenamente. Cea mai importanta calitate a ei este ca aceasta se absoarbe repede, fiind o sursa de calorii de calitate. 

4. Suplimente verzi. Produsele verzi (concentrate de fructe sau legume) reprezinta o polita de asigurare pentru cei care consuma mai putin decat necesarul zilnic. Mai putin de 6% dintre barbati si 9% dintre femei cu varste de la 5 la 34 de ani consuma minimul recomandat dintre cele 5 serviri de fructe si legume pe zi. Suplimentele verzi te pot ajuta sa umpli acest gol. 

5. Probioticele. Exista milioane de bacterii in intestinele noastre. Unele sunt bune, altele nu. Bacteriile din intestine pot influenta starea sanatatii tale, digestia si sistemul imunitar. Probioticele alimenteaza si hranesc intestinele cu bacterii sanatoase, impiedicand balonarea si durerile abdominale. 

6. Curcuma (curcumina). Curcuma este un condiment folosit in retele indiene, iar elementul-cheie al acesteia este curcumina. Curcumina are o sumedenie de proprietati pozitive, precum faptul ca este anticancerigena, antivirala, antiartrita si antiinflamatoare. 

7. Scortisoara. Scortisoara este unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Multe studii demonstreaza ca scortisoara reduce sensibilitatea la insulina, imbunatatind utilizarea carbohidratilor si conducand  la un mai bun control asupra zaharului din sange. Presar-o peste shake-uri, fulgi de ovaz, iaurt, branza sau alte alimente. 

8. Psyllium. Este o fibra solubila care sprijina organismul in reducerea colesterolului, regland nivelul zaharului din sange. 

9. Creatina. Creatina a trecut testul timpului. Este unul dintre cele mai studiate suplimente.  Rezultatele demonstreaza ca aceasta functioneaza. Suplimentul sprijina functiile muschilor atunci cand sunt executate exercitii fizice, determinand hipertrofia musculara. Suplimentarea cu 3-5 g de creatina zilnic, imbunatateste forta, viteza si te ajuta sa castigi in greutate. 

10. Beta alanina. Suplimentele cu continut de beta alanina sunt cautate pentru calitatile lor de a imbunatati performantele. Beta alanina este forma “beta” a aminoacidului alanina, pe care celulele musculare il foloseste ca si carnosina. Carnosina este unul dintre cei mai eficienti agenti din muschii scheletici.  

(dupa un articol de pe livestrong.com)