Blog despre culturism

Cand si cum consumam un baton proteic?

marți, 20 ianuarie 2015

Cand si cum consumam un baton proteic?

          In Romania ultimilor ani, batonul proteic a aparut ca produs alimentar pe scara larga. Nu mai este considerat doar un supliment pentru sportivi. Daca la inceputuri batonul proteic a fost folosit de astronauti si ulterior de sportivi, in anul 2014 batonul proteic este consumat si de copii, el fiind recunoscut pe scara larga de toate segmentele populatiei. Intr-o societate in continua modificare (avem masini din ce in ce mai rapide, gadget-uri care ne usureaza orientarea, munca etc.), se impunea si aparitia unor mijloace mai avansate de hranire. As indrazni sa afirm ca  batonul proteic este doar un pas catre acest gen de produse, insa ar fi necesare niste explicatii, gen instructiuni de folosire. Daca in directia slabirii, batoanele sunt clar concepute ca formula si 90% din discutii in massmedia sunt pe acest subiect, consider oportun sa detaliez putin utilizarea batonului proteic folosit de cei care vor ori sa inlocuiasca o masa, ori sa castige masa musculara. Daca in cazul batonului de slabit predomina nivelul scazut al caloriilor, cealalta varianta propune un exces de calorii si, mai ales, de proteine. 

Cand si cum consumam un baton proteic? Multi nu doresc sa slabeasca, ci sa castige o greutate cat mai aproape de cea normala sau sa acumuleze masa musculara. Majoritatea intrebarilor despre batonul proteic se compun din doua aspecte: ce fel de batoane sa consumam si cand ar fi momentele cele mai indicate ale zilei sa facem asta. Se stie ca daca vrem sa slabim, carbohidratii trebuie consumati in prima parte a zilei, insa in cazul cresterii in greutate, acestia sunt esentiali in anumite momente. Primul moment este masa de dupa somn, cand corpul e golit de rezerve (folosite pe timpul somnului pentru refacere etc.), apoi masa de dinaintea antrenamentului. 

"Decat sa nu mananci nimic inainte de efort, mai bine nu te antrenezi", spunea Peter Hensel, un multiplu campion mondial german. In cazul in care nu aveti timp sa luati masa de dinaintea antrenamentului, va recomand un baton hiperproteic alaturi de unul cu continut mare in carbohidrati (eventual care sa contina fulgi de cereale), pentru ca altfel veti simti o acuta lipsa de energie, iar muschii nu vor da randamentul asteptat . Sesizand lipsa caloric, corpul va deveni apatic si antrenamentul va fi unul ratat. Masa de dupa antrenament trebuie sa fie compusa (carbohidrati cu absorbtie rapida si proteine), avand dublu rol: de refacere a rezervelor energetice si a tesuturilor musculare distruse in timpul antrenamentelor. Daca la masa dinaintea antrenamentului, recomandam doua batoane, dupa antrenament se recomanda administrarea batonului cu carbohidrati, apoi shake-ul. Daca nu consumati shake-ul proteic, va trebui sa se administrati minimum un baton cu carbohidrati + apa, apoi doua batoane hiperproteice. Acestea, relatate mai sus, sunt punctele critice in care, decat sa nu mancam, din lipsa timpului, este esential sa consumam batonul proteic sau cel cu carbohidrati ca sa nu cream probleme corpului si sa nu perturbam procesul de crestere propus. 

(Articol revizuit - www.doarnatural.ro)