Blog despre culturism

Sursele de vitamine si minerale si functiile pe care acestea le au

luni, 2 martie 2015

Sursele de vitamine si minerale si functiile pe care acestea le au

Vitaminele si mineralele sunt compusi chimici necesari organismului uman. Exista 2 tipuri de vitamine: vitamine solubile in grasimi -A, D, E si K- si vitamine solubile in apa -complexul B si C-. Mineralele sunt elemente anorganice.Vitaminele si mineralele au functii specifice si sunt derivate din o varietate de surse de alimente. 

Vitamina A. Este responsabila cu promovarea sanatatii simtului vizual, cu intarirea si dezvoltarea oaselor, sanatatea dintilor, sistemului imunitar, reproducerea celulelor, formarea hormonilor si mentinerea sanatatii pielii, a parului si membranelor mucoase. Forma retinol a vitaminei A se gaseste in produse animale precum ficatul, laptele si ouale, in timp ce beta carotenul se gaseste din abundenta in plante precum morcovii, cartofii dulci, mango, spanacul, dovleacul si caisele. 

Vitamina D. Este cunoscuta ca vitamina soarelui, deoarece este produsa de catre organism dupa expunerea la razele solare. Vitamina D se gaseste in lactate, peste, seminte de floarea-soarelui si galbenusul de ou. Pentru ca organismul absoarbe vitamina D de la soare, necesarul trebuie completat intr-o masura foarte mica din alimentatie. Vitamina D intareste oasele si este necesara la absorbtia si mentinerea calciului si magneziului in organism. 

Vitamina E. Fiind un antioxidant natural, vitamina E protejeaza tesuturile de oxidare. Este, de asemenea, importanta in mentinerea sanatatii globulelor rosii. Ajuta la procesele de vindecare, previne formarea cicatricilor, calmeaza tesuturile rupte. Legumele cu frunze verzi, germenii de grau, cerealele integrale, nucile si uleiurile vegetale sunt surse de vitamina E. 

Vitamina K. Se gaseste din abundenta in lapte, ficat, tarate de grau, nuci si o gama variata de fructe si legume. Vitamina K regleaza calciul din sange si activeaza proteinele implicate in mentinerea sanatatii oaselor. Vitamina K are un rol crucial in procesul de inchegare al sangelui. Vitamina K ajuta la formarea cheagurilor de sange si opreste sangerarea atunci cand este necesar.

 Complexul de vitamine B. Acest complex este alcatuit din tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acid pantotenic (B5), piridoxina (B6), biotina (B7), folat (B9), cobalamina (B12). Fiecare dintre acestea are functii diferite, incluzand producerea de energie in urma alimentatiei, cresterea, formarea globulelor rosii, a hormonilor, a anticorpilor, functiilor sistemului nervos central si proceselor metabolice. Vitaminele B se gasesc in aproape toate alimentele, in special in produsele de origine animala. 

Vitamina C. Joaca un rol semnificativ ca si antioxidant, protejand organismul de distrugerea tesuturilor prin oxidare. Radicalii liberi, care sunt secundari unui metabolism normal si factori ai mediului inconjurator, cauzeaza distrugerea celulelor, conducand la imbolnavirea organismului. Antioxindantii stabilizeaza radicalii liberi, protejand organismul. Vitamina C este necesara mentinerii sanatatii pielii, oaselor, cartilajelor, dintilor, gingiilor, vaselor de sange, producerea de colagen si absorbtia fierului. Fructele de padure rosii, kiwi-ul, ardeiul gras, rosiile, broccoli, spanacul, guava si citricele sunt surse excelente de vitamina C. 

Calciul. Se gaseste in produse lactate, soia si legume cu frunze verzi. Calciul este necesar pentru intarirea oaselor, inchegarea sangelui, reglarea enzimelor si a tensiunii arteriale. 

Fierul. Este o componenta esentiala a hemoglobinei, avand responsabilitatea de a ajuta globulele rosii sa conduca oxigenul prin intregul organism. Alimentele bogate in fier sunt carnea rosie, carnea de porc, peste, fasolea, lintea, crustaceele, produsele din soia si legumele cu frunze verzi. 

Magneziul. Se gaseste in graul integral, nuci, seminte, ovaz, untul de arahide, legumele cu frunze verzi si o varietate de fructe. Magneziul este necesar in functionarea normala a muschilor si nervilor. Este de asemenea necesar in producerea energiei, structurii osoase, activarea vitaminelor B si a calciului. 

Potasiul. Alimentele bogate in potasiu sunt mango, bananele, strugurii, spanacul, cartofii dulci, broccoli si fructele uscate. Potasiul mentine echilibrul fluidelor din organism, al tensiunii arteriale, batailor inimii, impulsurilor nervilor, functiilor muschilor. Complexe de vitamine si minerale gasiti aici.   

(dupa un articol de pe livestrong.com)