Blog despre culturism

Febra musculara

joi, 22 ianuarie 2015

Febra musculara

Febra musculara se manifesta  prin senzatie dureroasa, arsura, sensibilitate locala crescuta si chiar o usoara crestere in volum a segmentului corporal corespunzator grupelor musculare implicate, datorita edemului (acumulare de lichid interstitial) […] Febra musculara devine evidenta dupa 24 de ore de la un efort anaerob sustinut si este provocata de catre mici rupturi (microtraumatisme) la nivelul tesutului conjunctiv (tendoane, ligament, fascii, tesut conjunctiv intramuscular) si fibrelor musculare, de catre contractii si spasme ale unor fibre musculare si de catre efectele toxice ale unor produsi de metabolism (radicalii liberi aparuti in urma stresului oxidativ). 

Acidul lactic, metabolit care apare in urma metabolizarii glucozei in regim anaerob, are o contributie neinsemnata in aparitia febrei musculare, deoarece el este eliminat in primele ore dupa incetarea efortului. El participa la senzatia de oboseala musculara si arsura locala pe care o inregistram imediat dupa ce plecam de la sala, insa adevarata febra musculara se instaleaza a doua zi. Fara sa fie un indicator precis al eficientei unui antrenament, intensitatea febrei musculare ne poate sugera anumite aspecte: o durere suportabila indica un antrenament puternic, dar in limite normale, in timp ce o durere foarte puternica arata ca am abuzat de posibilitatile noastre si ar trebui sa mai reducem din intensitate si/ sau volumul de antrenament  […] Distrugerile structurale la nivelul membranelor celulelor musculare sunt sugerate si de catre prezenta enzimelor musculare in sange dupa un efort intens (la nivelul plasmatic poate creste de 2-10 ori fata de valorile normale). S-a constatat faptul ca in timpul activitatilor care produc febra musculara, numarul de leucocite (celule albe) creste. Leucocitele servesc drept mijloc de aparare al organismului atunci cand acesta este atacat. […] Durerea nu este resimtita imediat, deoarece substantele rezultate in urma distrugerilor celulare afecteaza intr-o oarecare masura si nervii senzitivi care au rolul de a transmite senzatia dureroasa la nivelul scoartei cerebrale. Este nevoie de ceva timp pana cand structurile nervoase isi vor relua functia. 

Lipsa febrei musculare poate fi un indicator al unui antrenament insuficient de puternic, care nu constituie un stimul eficient de dezvoltare a masei musculare. Totusi, pragul de raspuns la durere difera de la individ la individ, deci febra musculara ar trebui sa fie privita eventual doar ca un indicator subiectiv al eficientei unui antrenament. Spuneam ca febra musculara apare dupa 24 de ore, prezinta un varf maxim la 24-72 ore si descreste progresiv pana la disparitie in 7-10 zile. Ea poate sa apara la orice sportiv, indiferent de nivelul de pregatire  si se coreleaza cu introducerea unor miscari sau exercitii noi, cresterea volumului, intensitatii sau complexitatii antrenamentului. Probabil va intrebati cand puteti face urmatorul antrenament. Parerile sunt impartite. Unii experti ne sfatuiesc sa asteptam pana cand muschiul se reface complet, durerea dispare, cu alte cuvinte microleziunile s-au vindecat, evitand astfel agravarea acestora. Altii afirma ca ne putem antrena indiferent de durere, evitand astfel agravarea acestora. Altii afirma ca ne putem antrena indifferent de durere, deoarece in felul acesta muschiul va fi mai bine irigat cu sange care aduce substante necesare refacerii. Calea cea mai buna este efecturarea unor antrenamente usoare si reluarea antrenamentelor puternice doar dupa ce durerea se reduce suficient de mult. S-a constatat ca exercitiile de stretching (intindere) au un efect foarte bun in reducerea febrei musculare, de aceea este recomandat sa faceti acest gen  de exercitii inainte, in timpul si dupa antrenament. 

Incalzirea inainte de antrenament este o modalitate buna de prevenire a febrei musculare excesive. Pe de alta parte, sauna si masajul nu s-au dovedit eficiente in ceea ce priveste timpul de refacere. Uneori se indica utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (aspirina, de exemplu), insa studiile au arat ca nici acestea nu au efecte de luat in seama. Se pare ca atunci cand vine vorba de febra musculara nu se poate face mai nimic pentru a obliga muschiul sa nu mai protesteze atat de vehement. Atitudinea de urmat consta in prevenirea aparitiei febrei musculare prin antrenamente inteligent conduse. Trebuie urmarita cresterea progresiva a incarcaturii, limitand cat mai mult tentativele de a mari in salturi bruste volumul si/ sau intensitatea. Spre deosebire de febra musculara, durerea musculara acuta reprezinta durerea aparuta in timpul si imediat dupa efort si este rezultatul acumularii de produsi finali de metabolism, cum ar fi ionii de hidrogen si datorita edemului produs de trecerea plasmei sanguine in tesuturi. Senzatia de pompare pe care o simtim dupa un antrenament este provocata exact de acest edem. Durerea musculara acuta trece de obicei in cateva ore de la antrenament.   

(Dr. Serban Damian – Superfit - Esentialul in fitness si culturism)