Blog despre culturism

10 cai sa te mentii in cea mai buna forma & sa fii sanatoasa

marți, 25 aprilie 2017

10 cai sa te mentii in cea mai buna forma & sa fii sanatoasa

Prezentare generala Lucrurile marunte pe care le faci in fiecare zi ajuta la pastrarea unui stil de viata sanatos si la mentinerea in forma. In timp ce facem tot ce putem ca sa fim sanatoase, acest proces este intotdeauna o lucrare in desfasurare (“work in progress”). Foloseste sfaturile de mai jos ca ghid pentru calatoria ta spre un stil de viata sanatos. 

1. Alunga obiceiurile rele Ei, bine, cel putin pe unele dintre ele! Obiceiurile “rele” de care ar trebui sa te lasi sunt: fumatul, drogurile de orice fel si alte adictii. Nu exista cale sanatoasa care sa includa viciile pomenite mai sus. Poate dura ceva vreme, dar merita sa incerci. Pe de alta parte, unele obiceiuri nu sunt atat de rele, dar pot deveni problematice daca sunt scapate de sub control. Acestea includ: alcoolul, zaharul, cafeina si fast food-ul. Daca le consumi moderat sau “din cand in cand”, acestea nu reprezinta un pericol pentru sanatate. 

2. Mergi la medic in mod regulat Viziteaza-ti medicul pentru controlul anual doar ca sa te asiguri ca totul este asa cum trebuie sa fie. Daca ai asigurare, aceste controale sunt gratuite. Du-te la control chiar si atunci cand crezi ca esti sanatoasa. Cu atat mai mult, atunci cand consideri ca ceva functioneaza anormal. 

3. Dormi Somnul afecteaza foarte mult sanatatea ta fizica si psihica si multe dintre noi, nu dormim suficient. Lipsa somnului afecteaza negativ metabolismul, starea de spirit, concentrarea, memoria, abilitatile motorii, hormonii de stres si chiar si sistemul imunitar sau sanatatea cardiovasculara. Somnul ingaduie corpului sa se vindece, sa se repare sau reintinereasca intr-un mod care nu este cu putinta atunci cand esti treaza. 

4. Fa exercitii fizice Chiar daca iesi pentru plimbari in aer liber de cateva ori pe saptamana, exercitiile sunt importante pentru a ramane in forma si a fi sanatoasa. Exercitiile cardiovasculare ajuta la intarirea inimii si plamanilor, antrenamentele de forta sustin tonifierea muschilor si stretching-ul ajuta la reducerea riscului ranirii prin dezvoltarea flexibilitatii. Exercitiile imbunatatesc circulatia, iar sportul practicat regulat poate combate depresia. Pachetul de suplimente nutritive pentru mentinere in forma, te va ajuta sa ramai fit. 

5. Mananca sanatos Consuma cat mai multe fructe, legume si cereale integrale si asigura-te ca le transformi in alimente de consum zilnic. Include si surse de proteine calitative precum carnea de pasare, peste, tofu si boabele (mazare, fasole, naut etc). Mananca echilibrat si nu exagera. Inceteaza sa mananci pana cand simti ca esti plina si ofera-ti timp pentru a digera mancarea. Consuma fructe, legume si nuci ca gustari zilnice. Evita mancarea procesata, care contine indulcitori artificiali sau coloranti, zaharuri ascunse sau grasimi in exces. 

6. Serveste micul dejun in fiecare zi Un mic dejun sanatos este cel mai bun start al fiecarei zile. Te vei asigura astfel ca vei avea destula energie si “combustibil” pentru performante mentale si fizice. Daca servesti micul dejun in fiecare zi, iti vei mentine nivelurile optime de zaharuri din sange si o greutate ideala, deoarece va fi mai putin probabil sa exagerezi cu mancarea pe parcursul zilei. 

7. Bea apa Corpurile noastre sunt faurite in mare parte din apa. Cele mai multe fluide si alimente sanatoase contin apa, care iti va mentine corpul hidratat, dar apa proaspata, curata si plata este totusi cea mai sanatoasa bautura pentru mentinerea sanatatii. Este cel mai natural “asistent sanitar” pentru organe si sistemul digestiv. Sa fii hidratata este crucial pentru creier, precum si pentru eliminarea toxinelor din piele prin transpiratie si urina. 

8. Redu stresul Stresul poate fi cauza a nenumarate probleme medicale, de la cele de inima la cele digestive. Nu este nicio surpriza. Ceea ce nu stim majoritatea dintre noi, este cum sa gestionam stresul. Exercitiile fizice, meditatia, sa faci ceea ce iti place, spiritualitatea, plimbarile in natura si hobby-urile practicate atenueaza efectele daunatoare ale stresului. Nu munci in exces! Ia-ti mici vacante si inconjoara-te cu oameni care te sustin! 

9. Exprima-te! Pastrarea emotiilor doar pentru tine poate cauza stres mental si emotional, precum si probleme fizice. Sentimentele neimpartasite pot conduce la depresie, probleme cu somnul, tulburari de alimentatie si chiar durere fizica. Invata sa vorbesti despre ceea ce simti sau exprima-te prin arta. Chiar si gandurile scrise sunt o modalitate buna de a exprima ceea ce e mai greu de spus. 

10. Consistenta si moderatie Pentru a te mentine sanatoasa si fit, este important sa ai o anumita consistenta atunci cand te uiti in ansamblu. Fa schimbarile pe rand si nu face foarte multe deodata. Astfel, risti sa te intorci la vechile obiceiuri. Facand alegeri pe rand, vei reusi sa iti atingi obiectivele. Evita extremele! Fa exercitii, mananca si distreaza-te intr-un mod moderat. 

(Informatii de pe livestrong. com)