Blog despre culturism

Orezul alb sau orezul brun?

joi, 22 octombrie 2015

Orezul alb sau orezul brun?

Stim ca orezul este un aliment indispensabil din meniul unui culturist. Pana aici nimic nou, dar inca se mai ridica intrebarea: "Care tip de orez e mai eficient - orezul brun sau orezul alb?"

Am sa va descriu mai jos cateva dintre avantajele nutritive ale unui tip de orez fata de celalalt si puteti trage voi concluzia care este mai bun pentru voi, respectiv obiectivele voastre.

Orezul brun este, de fapt, orezul integral, pe cand orezul alb este doar miezul bobului de orez, invelisul maro fiind indepartat. Stim ca cerealele integrale sunt mai nutritive decat cele procesate. Si in situatia orezului, chiar daca din punct de vedere al caloriilor, proteinelor, carbohidratitilor, orezul brun este cu putin superior celui alb, cand vine vorba de fibre, vitamine si minerale, orezul brun este net superior celui alb.

Orezul brun este mult mai bogat in magneziu, fier, seleniu si fosfor, fata de cel alb. Vitaminele B1, B3, B6 se gasesc intr-o cantitate mult mai mare in orezul brun decat in orezul alb.

La ce ne ajuta sa stim aceste diferente?
Daca dam organismului necesarul de fibre, vitamine si minerale, acestea ne pot ajuta in prevenirea unor boli ca diabetul, boli de inima, cancer de colon; scad nivelul colesterolului rau in organism, ajuta functionarea in linii normale ale sistemului nervos, etc.
Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile ce le ofera orezul bun, fata de orezul alb. Ca minus as aminti timpul de fierbere, care e ceva mai mare si gustul, care nu e chiar atat de placut ca si cel al orezului alb.
Acum, ramane sa trageti voi concluziile si sa hotarati ce fel de orez veti include in alimentatia voastra!

Pofta buna si nu uitati sa va antrenati, sa va odihniti si sa mancati corespunzator!

(articol scris de Andrei Nilgesz)