Blog despre culturism

Importanta meselor de dinainte si de dupa antrenament

luni, 2 noiembrie 2015

Importanta meselor de dinainte si de dupa antrenament

Stim ca muschii nu cresc in timpul antrenamentului, ci prin antrenament doar ii stimulam. Ei cresc daca ne hranim si ne odihnim corespunzator. Dar ca sa i­i stimulam sa creasca trebuie sa profitam la maxim de fiecare antrenament si pentru asta, alimentatia joaca un rol important. Conteaza ce alimente mancam inainte si dupa antrenament? Absolut! In functie de ce mancam inainte, vom avea un antrenament reusit sau nu, iar in functie de ce mancam dupa, vom putea beneficia sau nu de antrenamentul efectuat. 

Masa dinainte de antrenament  E bine sa mancam cam cu 2 ore inainte de antrenament pentru a nu avea senzatia de stomac plin. Recomandarea mea e sa evitati mancarurile grase, pentru ca ele se digera greu si vor ramane ceva timp in stomac, dandu­-va o senzatie de disconfort gastrointestinal. Evitati, de asemenea, carbohidratii simpli, cum ar fi dulciurile, deoarece vor creste rapid nivelul de insulina si de energie si tot asa de repede il vor scadea si nu vor reusi sa va asigure energia necesara pe toata durata antrenamentului. 

Si atunci ce sa mancam?  La masa de dinaintea antrenamentului e bine sa consumam carbohidrati complecsi pentru ca se asimileaza mai lent si ne pot asigura necesarul de energie pe toata durata antrenamentului. Stim ca sursa noastra de energie sunt carbohidratii. De exemplu, fulgii de ovaz amestecati cu un shake de proteine din zer sau orez cu peste, etc... Aceste alimente sunt usor de digerat si ne asigura si necesarul de carbohidrati, dar si necesarul de aminoacizi. 

Masa de dupa antrenament  Imediat dupa antrenament e ideal sa consumam o proteina din zer simpla sau izolata, deoarece se absoarbe rapid si ajuta in procesul de refacere a tesutului muscular dupa antrenament. In comparatie cu masa de dinaintea antrenamentului, cand e indicat sa consumam carbohidrati complecsi, imediat dupa antrenament e bine sa consumam carbohidrati simpli, cu absorbtie rapida. Dar aici nu ma refer la ciocolata, prajituri si alte astfel de dulciuri, ci, de exemplu, la dextroza, pe care o putem amesteca si servi impreuna cu proteina. De asemenea, putem consuma un mar, una sau doua felii de ananas, o felie de pepene rosu, acestea ajutandu-­ne sa ne refacem mai repede nivelul de glicogen din muschi, care s-­a golit in timpul antrenamentului si sa oprim descompunerea tesutului muscular. Urmatoarea hrana solida de dupa antrenament poate fi un piept de pui cu orez sau cu brocoli, peste cu orez sau cu legume, etc. Va doresc spor la antrenamente si nu uitati sa va antrenati, sa va odihniti si sa mancati corespunzator! 

(articol scris de Andrei Nilgesz)