Blog despre culturism

De cate ori sa mananc intr-o zi? (Partea a II- a)

luni, 1 iulie 2019

De cate ori sa mananc intr-o zi? (Partea a II- a)

Sa facem o scurta recapitulare, legat de ce am scris in articolul precedent, pentru a avea o continuitate. M-am referit la categoria de oameni ce vor doar sa slabeasca si sa se simta mai bine, mai sanatosi. Scriam de ce nu recomand sa mananci doar de 2 ori pe zi, chiar daca aparent crezi ca vei slabi, daca ai mai putine mese pe zi. 

Recomand ca necesarul de calorii zilnice sa fie impartit in mai multe mese regulate. Asa iti poti controla mai usor numarul de calorii de la o masa. Nu te vei simti greu si balonat, ca dupa o masa cu prea multe calorii, nu iti va mai fi foame intre mese si iti vei putea controla apetitul mult mai usor. Am scris despre calitatea alimentelor, cat de important e sa ne alegem alimentele, daca vrem sa fim sanatosi. Sa nu uitam ca diferite alimente produc diferite reactii hormonale in organism. Cel mai important hormon in situatia de fata e insulina. Alegerea proasta a alimentelor poate influenta negativ sensibilitatea celulelor la insulina si putem sa ajungem usor la diabet de tip 2. Alimentele de tip fast food, grasimile saturate si, mai rau, cele trans, ne pot creste mult trigliceridele, colesterolul, si ne pun in pericol sanatatea inimii. Asadar, calitatea alimentelor e la fel de impoartanta precum cantitatea lor, daca vrei sa arati bine si sa ai un corp sanatos. Azi voi scrie cateva cuvinte despre a doua categorie de oameni, cei ce vor mai mult de la corpul lor, nu doar sa slabeasca. Sunt interesati in mod serios de acest sport, culturismul, poate se gandesc chiar la performanta. Nu ai cum sa cresti in masa muculara, daca mananci doar 2-3 mese pe zi, asta daca vrei sa faci performanta sau sa obtii maxim din potentialul tau! Trebuie sa ai 5-6 mese pe zi, sa mananci suficienta proteina, pentru a putea asigura cresterea masei musculare. La fel, e nevoie de carbohidrati si grasimi de calitate pentru a te asigura ca ai suficient combustibil la antrenamente si pentru recuperare dupa efort. 

Cand vorbim de masa musculara, vorbim in primul rand de proteina. Dar sa nu va fie frica nici de carbohidratii de calitate! Trebuie sa mancati suficienti carbo pentru a asigura necesarul de glicogen. Organismul depoziteaza o cantitate mai mica de glicogen in ficat si o cantitate mai mare in muschi. Daca organismul nu mai are glicogen ca sursa de energie, va incepe sa umble la masa musculara. Din pacate, nu va umbla imediat la grasimi, acestea fiind depozitate pentru zile negre. La fel cum faceau bunicii, cand puneau compot si dulceturi in camara pentru iarna. Nimeni nu se atingea de ele pana iarna! Organismul va incepe sa descompuna masa musculara si sa foloseasca aminoacizii rezultati ca si combustibil. Cu siguranta, niciun culturist nu isi doreste acest lucru! Asadar, trebuie sa mananci aproximativ din 3 in 3 ore pentru a asigura un flux continuu de aminoacizi in sange, implicit carbohidrati, pentru a avea muschii incarcati cu glicogen. Alimentatia, atat cantitatea, cat si calitatea e foarte importanta pentru un culturist. Multi se concentraza pe antrenamente, dar daca nu te hranesti suficient si corespunzator, nu te vei reface. Poti ajunge la supraantrenament si in loc sa progresezi, chiar sa regresezi. La antrenamente doar stimulezi muscii, acestia cresc in urma odihnei si alimentatiei corespunzatoare. Iti recomand sa nu sari peste nicio masa, mai ales peste cele 3 mese, care, dupa parerea, sunt extrem de importante: micul dejun, masa de dinainte de antrenament si masa de dupa antrenament

Micul dejun este foarte important pentru ca, dupa cele 6-8 ore de odihna, in care nu ai mancat nimic, e timpul sa refaci rezervele de combustibil si sa hranesti muschii, care, in functie de metabolismul tau bazal, poate deja au intrat in catabolism. 

Masa de dinainte de antrenament si calitatea acesteia vor determina cata energie vei avea si cat de reusit va fi antrenamentul tau, iar masa de dupa antrenament este cruciala pentru refacere. Hranindu-te corespunzator, refaci nivelul de glicogen din muschi, opresti deteriorarea acestora si incepi procesul de refacere si crestere. Mare atentie insa si la calitatea alimentelor pentru ca, daca vei omite acest aspect, te vei pacali singur. Degeaba te pui pe cantar si vezi ca ai crescut cu 10 kg; uita-te si in oglinda, sa vezi cum arati! Cu siguranta acele 10 kg nu vor fi masa musculara, ci grasime si apa. Poate din cele 10 kg, vor fi doar 1-2 kg de masa musculara, ceea ce nu e o abordare tocmai potrivita, dupa parerea mea. 

Asadar, daca vrei sa cresti in masa musculara si sa ajungi la potentialul tau maxim, trebuie sa mananci, sa mananci si iar sa mananci, dar sa fii atent, nu doar la cantitate, ci si la calitate! Si nu uitati! Pentru rezultate maxime, trebuie sa va antrenati, sa va odihniti si sa mancati corespunzator! 

(articol scris de antrenor fitness Andrei Nilgesz)