Blog despre culturism

Ce inseamna „refacere” | Definitie „refacere” | Dictionar de culturism

luni, 16 decembrie 2019

Ce inseamna „refacere” | Definitie „refacere” | Dictionar de culturism

Refacerea dupa antrenament. Refacerea este definita ca fiind restabilirea capacitatii de performanta dupa o sedinta de antrenament sau dupa o competitie. Trebuie perceputa ca o perioada de recuperare dupa efortul fizic, in cursul caruia a fost atins pragul de oboseala si are o foarte mare importanta. Timpul de refacere nu trebuie sa fie nici prea scurt (refacere insuficienta), nici prea lung (capacitatea de performanta nefiind inca restabilita la nivelul optim). Este important sa intelegi ca un progres regulat presupune inevitabil niste faze de oboseala, atat de natura fizica, cat si de natura psihica, de aceea refacerea trebuie sa se adreseze ambelor componente. Din punct de vedere mental, un efort care genereaza oboseala induce un stres caruia trebuie sa ii corespunda o reactie inversa egala, care vizeaza relaxarea. Aceasta nu trebuie privita ca o leneveala, ci ca pe o pauza benefica. Multi au convingerea ca incetinirea ritmului de antrenament conduce obligatoriu la o scadere a performantei. 

Ce trebuie sa facem… ca sa ne refacem? Exista mai multe metode prin care putem preveni aparitia surmonajului si oboselii cronice. In cadrul antrenamentului trebuie operat asupra variatiei intensitatii in paralel cu diversificarea continutului. Trebuie sa introduceti elemente noi pentru a rupe ritmul in antrenamentul propriu-zis, cat si in afara lui, prin exercitii fizice complementare: jogging, plimbare cu bicicleta, inot. Din punct de vedere fiziologic, eforturile anaerobe extreme care antreneaza o productie de acid lactic in muschi, necesita o etapa mai lunga de refacere. Chiar daca muschiul a putut elimina complet acidul lactic produs cu ocazia eliberarii de energie, secventa post-efort trebuie sa dureze pana in momentul in care se resimte o stare de confort fizic si psihic. Imediat dupa antrenament, faza de cool down (revenire la starea de calm, strare de echilibru biologic si psihologic) trebuie sa dureze in medie 10-15 minute pentru un antrenament de 90 de minute. Aceasta faza este foarte importanta pentru ca favorizeaza procesele metabolice de refacere si auta la eliminarea mai rapida a acidului lactic din muschi. Efortul fizic de joasa intensitate (de exemplu jogging) este cel mai indicat. Stretchingul favorizeaza revenirea la normal a tonusului muscular, relaxand musculatura solicitata de efort. Fiecare pozitie trebuie mentinuta 20-30 de secunde si vor fi vizate toate grupele musculare. Masajul are ca scop diminuarea tensiunii musculare si relaxarea tesuturilor pentru o mai buna eliminare a toxinelor. O baie calda dupa terminarea antrenamentului reprezinta o alta metoda eficient de refacere. Temperatura ideala se situeaza in jurul valorii de 36 grade, iar durata sub 20 de minute. Sauna are efect pozitiv asupra echilibrului neuro-vegetativ, produce relaxare mentala si amelioreaza functiile sitemului imunitar. Nu in ultimul rand, un somn profund este o conditie absolut necesara pentru o refacere de calitate. Scoarta cerebrala este protejata in timpul somnului de catre un mecanism care favorizeaza procesele regenerative ale neuronilor. 

REFACEREA IN DEX: 
„refacere” -> Aducere din nou in starea (buna) de mai inainte si: restabilire. -> (Fig) Insanatosire, intremare. -> Actiunea de a (se) reface si rezultatul ei. 

(informatii oferite de Dr. Seban Damian in Super Fit – Esentialul in fitness si culturism)