Blog despre culturism

Atingerea obiectivelor in fitness | Dictionar de culturism

luni, 17 februarie 2020

Atingerea obiectivelor in fitness | Dictionar de culturism

Cheia atingerii obiectivelor in ceea ce priveste fitnessul aerob este reprezentata de perseverenta si administrarea efortului in portii mici. Asa cum se spune, graba strica treaba. E nevoie de timp pentru a urni acel flux continuu, dar lent de adaptari ale organismului. In primele saptamani vei experimenta o ameliorare a energiei si vigorii, apoi vor urma modificarile compozitiei corpului. Totusi nu iti face iluzii ca in cateva saptamani poti elimina efectele a catorva (zeci de) ani de sedentarism si acumulare de grasime. 

Progresele depind in primul rand de caracteristicile genetice ale fiecaruia, dar potentialul maxim poate fi atins numai prin efort sustinut. 

Rata progresului este determinata in principal de doi factori: varsta si nivelul initial de fitness. Pubertatea si adolescenta reprezinta perioadele in care se pot obtine cele mai spectaculoase progrese, in timp ce la varsta a treia progresele sunt mult mai lente si mai limitate. De retinut faptul ca la orice varsta sunt posibile ameliorari ale performantei, in special daca se asociaza cu scaderea din greutate. Indivizii activi inregistreaza o crestere mai redusa a performantelor decat cei sedentari, deoarece ei pleaca de la un nivel mai apropiat de potentialul lor maxim. Atunci cand incepi un program de antrenament, in primele faze vei inregistra o crestere impresionanta a performantelor, pentru ca apoi ritmul sa fie din ce in ce mai lent pana se atinge un platou. Odata ce ai atins un nivel care sa te multumeasca, poti trece pe un program de mentinere (intretinere). 

Exista doua cai prin care poti sa iti mentii performantele obtinute: 
• 2-3 antrenamente pe saptamana, dar la intensitatea si durata folosita pentru a obtine acele performante; 
• antrenamente mai lungi si cu intensitate mai redusa (aceasta ultima varianta pare sa fie mai putin productiva). 

Studiile au stabilit timpul de injumatatire al efectelor antrenamentului, stabilindu-l undeva la 5-9 zile, pe baza observarii activitatii enzimatice. In concluzie, daca efectele antrenamentului se injumatatesc in 5 zile, trebuie sa te antrenezi mai frecvent pentru a contracara acest fenomen. 

(informatii oferite de Dr. Seban Damian in Super Fit – Esentialul in fitness si culturism)