Blog despre culturism

Enigma suplimentelor

joi, 11 februarie 2016

Enigma suplimentelor

Sa va spun cate ceva despre rolul suplimentelor, dar mai ales, unde isi au locul in viata unui sportiv amator sau de performanta. De-a lungul timpului, din comoditate, aceste suplimente au inceput sa fie vazute ca si inlocuitorii unei alimentatii echilibrate/specifice pentru sportul practicat (indiferent de statut, toti am cazut la un moment dat in acea prapastie a naivitatii!). Sa o luam de la capat, oamenii trebuie sa inteleaga ca fara o alimentatie potrivita, suplimentele nu vor crea de unele singure, transformarile dorite. Dupa ce a fost stabilita ratia alimentara zilnica, pe macronutrienti, intervin si suplimentele, care ajuta la completarea acestui aport. Simplu, nu? Pe termen lung, aceasta combinatie dintre alimentatie si suplimente, cele din urma fiind servite la momentele optime ale zilei, vor spori procesul de refacere si astfel, vor provoca rezultate vizibile mult mai rapid, la nivel fizic, dar si psihic! Iar acum sa dezbatem putin mai in amanunt acest subiect… Exista multe categorii de suplimente: arzatori de grasimi, concentrate proteice, oxizi nitrici, lista poate continua; ce e important de retinut este ca nu exista un supliment “minune”, care va functiona la fel pentru oricine. Asta inseamna ca atunci cand iei decizia de a include in programul tau alimentar si suplimentele nutritive, principiul “trial and error” este cel mai potrivit, pentru ca te va ajuta sa-ti cunosti mai bine organismul si sa observi cum reactioneaza la diferite produse. Cu toate acestea, exista cateva “bareme” sa le numim, dupa care te poti orienta, pentru a-ti da seama daca acel supliment isi face simtita prezenta in sistemul tau intern. In continuare, fitness-ul reprezentand “my passion and specialty”, ma voi rezuma la suplimentele de baza care au functionat pentru mine si pe care le recomand, mai ales celor care sunt la inceput de drum, la care rabdarea nu este tocmai un punct forte! Aici suplimentele, cuplate cu un antrenament specific de hipertrofie, vor da un mic boost spre obiectivul dorit, stimuland in continuare nivelul de motivatie si curiozitate. Sfantul izolat proteic! Rolul proteinei este arhicunoscut, stiind ca aceasta ajuta la refacere si reconstructie tisulara. Deci, un izolat proteic bun, servit in “fereastra anabolica” este un “must” pentru orice sportiv care isi ia in serios obiectivul final. 

Carbohidratii! Daca la suplimentul nostru proteic adaugam si o sursa glucidica buna, care sa influenteze refacerea si absorbtia nutrientilor in tesutul muscular proaspat stimulat, evident ca vom obtine o crestere mai rapida. Un mic sfat, orientati-va spre mixuri de glucide, adica cele care contin si carbohidrati cu indice glicemic mic, dar si cu indice glicemic mare, pentru impact pozitiv pe termen scurt (insulin spike) si lung… 

Creatina. Un supliment extrem de eficient pentru stimularea fortei musculare. Cum functioneaza? Sa spunem doar ca un nivel crescut de creatina in corp intarzie oboseala si determina refacerea mai rapida a resurselor de ATP la nivel muscular, facilitand contractia. Asta inseamna antrenamente mai intense, mai multa forta si mai multi nutrienti disponibili pentru hipertrofie! Gold! 

Beta-alanina. Un aminoacid neesential cu principalul efect de intarziere a acumularii de acid lactic. Prin refacerea ph-ului la nivel muscular, contractia are loc in conditii mai potrivite/optime si astfel, oboseala apare cu intarziere, dandu-ne noua ocazia de a executa cateva repetari in plus. Mai multe repetari, mai multa forta, mai multa masa musculara si VOILA, un antrenament eficient! Ps. Mancarimile de pe piele sunt dovada functionarii acesteia. Deci, nu intrati in panica! Mergand mai departe, intram in categoria preworkout-urilor! Pentru zilele in care simti ca ai nevoie de mamica sa te duca in brate pana la sala, va recomand un astfel de supliment, servit pe stomacul (relativ) gol, cu 20-30 de minute inainte de “marele meci”. Energia, forta, pomparea si focusul mental de care vei beneficia de pe urma lui sunt incredibile, mai ales daca nu ai toleranta crescuta la stimuli. Atentie insa, folosit prea frecvent, un preworkout poate induce o stare de supraantrenament si o “amortire” a receptorilor (la nivelul sistemului nervos). So, be careful! Sunt sigur ca ati auzit de termenul BCAA, sau BCCA, cum spun unii filozofi intr-ale fitness-ului. Ei bine, acesti aminoacizi cu lant ramificat sunt cei mai importanti (dintre aminoacizi) pentru refacerea tisulara si mentinerea unui mediu cat mai anabolic in timpul antrenamentelor intense si foarte lungi, motiv pentru care eu am ales sa-i includ exact in aceasta perioada si nu inainte sau dupa. Simplu. Pe langa aceste suplimente, pe care eu le consider de baza, mai sunt si cateva “ingrediente magice”, care lucreaza foarte bine in sinergie cu acestea. Le voi numi suplimente de sanatate si well being general. Aici intra carnitina, cu efecte benefice asupra oxidarii lipidice (topirii grasimilor), omega 3, pentru stabilizarea nivelului de colesterol in sange si sanatate cardiaca; glucosamina sau suplimentele pentru articulatii, care, tinand cont de stresul constant pe care il exercitam asupra lor, un astfel de “ingredient minune” pentru lubrifierea lor, este mereu binevenit! Si voi incheia cu multivitaminele, pe care le recomand in cure de 30-40 zile, de minim 2 ori pe an. Acestea asigura buna desfasurare a reactiilor chimice din organism, deci, nu va panicati, aici includem si procesul de hipetrofie. Iar pentru cei care au inteles locul principal pe care il ocupa alimentatia in acest stil de viata, enzimele digestive sunt un “must”, mai ales, presupunand ca, pentru un program de hipertrofie vei avea nevoie si de un regim hiperproteic! Enter enzimele, care faciliteaza absorbtia si descompunerea (mai usoara/eficienta) la nivel gastric, facand alimentele mai usor disponibile pentru functiile principale ale organismului. 

(articol scris de Rares Dragomir)