Blog despre culturism

Antreneaza-te corect!

vineri, 17 aprilie 2015

Antreneaza-te corect!

In ultima vreme apar tot mai multe filmulete pe retelele de socializare cu tineri ce se "antreneaza" la sala. Nu prea poti sa iti dai seama exact ce grupa ar vrea sa antreneze, dar cel putin e ilar sa vezi ce incearca sa faca.

Apoi, mai sunt cei pe care-­i auzi spunand: "Doar atat poti sa impingi la piept? sau "Doar cu atat faci genuflexiuni?",  "La biceps faci doar cu doua placi de ... kg?". Pentru unii, daca nu pui mult pe bara, nu esti macho.

Nu spune nimeni sa nu pui pe bara, intrebarea e daca si faci corect acel exercitiu. Trebuie sa facem diferenta intre powerlifting si bodybuilding.

Cred ca majoritatea merg la sala sa faca bodybuilding, cel putin asta deduc din stilul de antrenament pe care il fac. Si daca traducem din engleza, ad literam, cuvantul bodybuilding ar insemna "construirea corpului" sau "modelarea corpului".

La competitiile de bodybuilding, nu te intreaba nimeni cu cat faci la piept si nici nu esti jurizat in functie de asta, ci e important cum arati. In schimb, la competitiile de powerlifting e importanta greutatea pe care o poti ridica, respectiv impinge.

Ce vreau sa zic cu asta? E important sa aveti grija de sanatatea voastra! Ligamentele, tendoanele sunt supuse la un stres foarte mare in timpul antrenamentelor si, daca nu faci corect un exercitiu, ai mari sanse sa te accidentezi. Nu va uitati la profesionisti, pentru ca ei fac cu o gramada de greutati, deoarece ei practica acest sport de zeci de ani si chiar si ei se mai accidenteaza. Forta vine cu timpul. La inceput trebuie sa va concentrati pe corectitudinea executiei. Poti sa iti modelezi corpul si cu greutati medii. Important este sa executi acel exercitiu, tinand muschiul sub tensiune constanta, atat pe partea pozitiva, cat si pe partea negativa a miscarii. Nu smuci, nu te balansa cand executi un exercitiu. Daca dupa primele 2­-3 serii ale unei grupe musculare nu simti pompare in muschi, inseamna ca nu faci bine ceva. Ori greutatea este prea mare, ori nu executi corect acel exercitiu.

Imi amintesc de un seminar al lui Flex Wheeler, in care spunea ca el de multe ori inchide ochii cand face anumite exercitii. Incearca sa vizualizeze cu ochii mintii grupa musculara ce o antreneaza, face o conexiune minte­-muschi. Asa reuseste sa izoleze mai bine grupa respectiva de muschi si sa implice cat mai putin posibil alte grupe in miscarea respectiva. De exemplu, daca faci impins de la piept, sa te concentrezi sa izolezi pe cat posibil pieptul, sa "vezi" cum lucreaza fibrele musculare. Pieptul trebuie sa fie in tensiune mereu, si pe partea pozitiva, si pe negativa, coborand si impingand greutatea controlat. Dar, daca tu esti interesat sa pui greutate prea mare pe bara doar ca sa arate bara incarcata bine, nu mai poti sa izolezi doar pieptul, deoarece creierul va transmite corpului ca trebuie sa ridici acea greutate prea mare si cu siguranta vor interveni mult prea mult si alte grupe cum ar fi tricepsul, umerii, spatele.

Mai sunt situatii in care cineva te cheama sa-­l ajuti pentru ca e ultima serie si vrea sa forteze un pic. E ok, din cand in cand, sa mai trisezi la ultimele repetari, cand esti la ultima serie, dar nu ca persoana care ofera ajutor sa ridice majoritatea greutatii. Rolul celui ce te ajuta in aceasta situatie este sa te faca sa treci peste punctul de epuizare si sa mai faci 2-­3 repetari in plus, nu sa ridice el jumatate din greutate.

In concluzie, daca esti la inceput, concentreaza-­te pe executia corecta al exercitiului. Forta va veni si ea cu timpul. Important e cat de eficient stimulezi muschiul in timpul antrenamentului. Daca te gandesti sa practici acest sport, cu atat mai mult daca te gandesti sa-­l practici pe termen lung sau la nivel de performanta, trebuie sa ai mare grija de sanatatea ta!

(articol scris de Andrei Nilgesz)