Blog despre culturism

Sexul & masa musculara

miercuri, 7 iunie 2017

Sexul & masa musculara

Acest articol examineaza cele mai noi cercetari asupra activitatii sexuale in contextul unui program de antrenament. Oamenii sunt fiinte sexuale. Sexualitatea umana era considerata in trecut providenta religiei si filozofiei, dar stiinta moderna cerceteaza sexualitatea ca obiect de studiu independent. Sigmund Freud credea ca sexualitatea si formele fortei sexuale sunt baza psihicului uman [suflet/ ratiune] si ca acestea carmuiesc conduita fiecaruia. Teoria lui psihanalitica asupra personalitatii serveste ca baza pentru psihologia moderna. 

Poate sexul sa imbunatateasca sistemul imunitar? Dar calitatea vietii? Iti poate sexul imbunatatii functiile fizice – incluzand performantele sportive – sustinand astfel dezvoltarea musculara? Raspunsul la aceste intrebari este: DA. Multi sportivi au intrebari cand vine vorba despre sex si cum poate acesta maximiza functiile imunitare, performantele fizice si calitatea vietii. Ar trebui ca un sportiv sa se abtina in noaptea dinaintea competitiei? Activitatea sexuala creste sau scade nivelul de testosteron? Raspunsurile la aceste intrebari se gasesc in literatura stiintifica. 

SEXUL SI FUNCTIA SISTEMULUI IMUNITAR 
Studiile recente au demonstrat ca fluctuatiile hormonale apar dupa ejacularea post-indusa si ca ejacularea indusa ajuta la cresterea nivelului de adrenalina, prolactitina 1 si a celulei killer (CD3-CD16 + CD56 +). Acest studiu este primul care emite o explicatie despre sistemul imunitar care creste efectele ejacularii induse. Emisiile nocturne nu au fost corelate cu aceste efecte asupra sanatatii. 

SEXUL, DOPAMINA, ADRENALINA SI EXCITAREA 
Activitatea sexuala faciliteaza eliberarea dopaminei. Dopamina (C8H11NO2) este un simplu neurotransmitator si o monoamina care joaca un rol important in sinteza si eliberarea epinefrinei (adrenalinei). Cresterea ritmului cardiac care acompaniaza excitarea sexuala este un raspuns la impactul dopaminei asupra adrenalinei. Dopamina joaca un rol in dependenta si cautarea placerii, deoarece este un hormon care te “face sa te simti bine”. Cercetarile demonstreaza ca hormonii nu joaca un rol in deviatia sexuala si, prin urmare, dopamina poate sta la baza dependentei si excitatiei sexuale. 

SEXUL SI CANCERUL LA PROSTATA 
Cancerul la prostata afecteaza in jur de 70% din barbatii cu varste peste 65 de ani. Inainte de efectuarea cercetarii asupra procesului de ejaculare, se credea ca ejacularea frecventa are legatura cu rata crescuta a riscului de a face cancer la prostata. Studiile recente nu doar resping aceasta teorie, dar chiar au demonstrat ca ejacularea frecventa scade riscul aparitiei cancerului la prostata. Medicina moderna sustine ca ejacularea frecventa serveste la protejarea prostatei. Face acest lucru prin curatarea prostatei de fluidul seminal care poate sa contina carcinogeni daunatori. 

SEXUL SI SANATATEA INIMII 
Sanatatea inimii este esentiala pentru performantele sportive. Inima pompeaza sange oxigenat catre organele vitale si muschi. O functionare slaba a inimii poate conduce la rezistenta scazuta, o performanta redusa si o crestere musculara precara. Obezitatea este cea mai mare problema atunci cand vine vorba de sanatatea inimii. In 1999 raportul HANES estima ca 61% dintre adultii din America de Nord sunt supraponderali sau obezi, iar 15% dintre acestia au obezitatea morbida sau fatala. Obezitatea si complicatiile ei asupra inimii pot afecta sanatatea. Surplusul de grasime corporala si nivelul ridicat de trigliceride din sange pot conduce la hipertensiune, diabet si boli cardiovasculare. Din fericire, cercetarile au demonstrat ca excitarea sexuala stimuleaza adrenalina si termogeneza (arderea grasimilor). Adrenalina transforma tesutul adipos (grasimea) in energie. Asta explica de ce activitatea sexuala este asociata cu supletea. 

PROFILUL TESTOSTERONULUI 
Testosteronul este responsabil cu cresterea in masa musculara, iar cresterea in masa musculara nu are loc in absenta acestuia. In mod frecvent, sportivii incearca din rasputeri sa creasca nivelul de testosteron din organism. Acestia consuma o varietate de ierburi, vitamine, minerale, prohormoni si chiar steroizi ilegali in disperarea de a creste nivelul de testosteron si performanta. Suplimentele nutritive sunt foarte eficiente atunci cand vine vorba de modificarea nivelului de hormoni, dar multe isi pierd eficacitatea atunci cand corpul regleaza productia naturala de substante ca raspuns la influenta exogena. Cand acest lucru se intampla, cresterea in masa musculara este oprita. Nivelul natural de testosteron din organism poate fi influentat prin aplicarea corecta a antrenamentelor, nutritiei si protocolului sexual. Literatura de specialitate dovedeste efectele pozitive ale nutritiei, exercitiilor si refacerii dupa antrenamente corecte asupra masei musculare. Cercetatorii chinezi au condus un studiu in anul 2003 asupra a 28 de voluntari barbati care s-au abtinut de la ejaculare timp de o saptamana. Participantii erau testati zilnic pentru a observa nivelul de testosteron. Studiul a fost primul care a masurat influenta ejacularii frecvente asupra nivelului de testosteron, iar rezultatele au fost provocatoare. Ei au descoperit ca abtinerea de la ejaculare timp de 6 zile nu are impact asupra nivelului de testosteron. In ziua a 7-a, nivelul seric de testosteron a atins linia de baza de 145.7%, iar apoi a scazut rapid in ziua a 8-a. Cercetatorii considera ca scaderea testosteronului in ziua a 8-a se datoreaza suprimarii raspunsului negativ al hormonului secretiei Leutinizing. Hormonul Leutinizing este esential in productia naturala de testosteron si determina nivelul de testosteron liber din organism. Suprimarea acestui hormon scade nivelul de testosteron pana la linia de baza. Studiul a determinat ca frecventa activitatii sexuale si ejacularea au un efect pozitiv asupra nivelului de testosteron. 

UN PROTOCOL AL HORMONILOR 
1. Pentru ca nivelul de testosteron este minimizat in prezenta nivelului ridicat de insulina, masa de dinaintea antrenamentului ar trebui sa contina lipide si proteine – ambele avand impact asupra nivelului de insulina din organism. 
2. Studiile demonstreaza ca nivelul de testosteron creste ca raspuns la stimulii sexuali. De aceea, un sportiv poate beneficia prin expunerea la stimuli sexuali. Sportivul se poate antrena atunci cu niveluri crescute de testosteron. 
3. Sportivul ar trebui sa consume dupa antrenament o bautura cu proteina, ulei de in sau ulei de masline. Lipidele faciliteaza permeatia pasiva a peretelui sexual de catre hormonii sexuali. 4. La o ora dupa antrenament, sportivul poate avea activitate sexuala. Acest lucru va creste nivelul natural de celule killer, va proteja sistemul imunitar si va creste abilitatea organismului de a se reface dupa efort. Cresterea celulelor killer va preveni supraantrenamentul. 

CONCLUZII 
Activitatea sexuala este parte integrala a vietii. Stiinta incepe sa faca lumina in ceea ce priveste impactul activitatii sexuale asupra raspunsului imun si profilului hormonal, iar un lucru este cert: fortele sexuale stau la baza comportamentului uman, iar activitatea sexuala corecta poate imbunatati activitatea fizica si sanatatea. Megaproteine comercializeaza suplimente nutritive cu influenta pozitiva asupra nivelului de testosteron din organism, cat si produse bio pentru mentinerea sanatatii sexuale. 

(fragment dintr-un articol scris de Clayton South pentru bodybuilding. com)