Blog despre culturism

Lista aminoacizilor

joi, 12 februarie 2015

Lista aminoacizilor

Proteinele pe care le consumi au la baza asa numitii “aminoacizi”. Organismul supravietuieste prin existenta aminoacizilor si a altor compusi. Acesti aminoacizi joaca rol de pivot in replicarea ADN-ului, cresterea masei musculare, refacerea tesuturilor musculare si multe altele. Lista cuprinde 23 de aminoacizi. 

Aminoacizi esentiali Dintre cei 23 de aminoacizi, 8 sunt considerati esentiali. Acest lucru inseamna ca ei nu pot fi produsi in cantitati suficiente sau nu pot fi produsi deloc de catre organism. De aceea, ei trebuie consumati prin alimentatie. Acesti 8 aminoacizi sunt: izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina. Cele mai bune surse de aminoacizi esentiali includ carnea de vita, pui, peste, lactatele, proteinele din zer si soia. 

Aminoacizi neesentiali Ceilalti 15 aminoacizi sunt considerati neesentiali. Acest lucru inseamna ca ei pot fi produsiin cantitati suficiente de catre organism sau pot fi produsi de catre unii dintre aminoacizii esentiali. Acesti 15 aminoacizi neesentiali sunt: alanina, acidul aspartic, cisteina, acidul glutamic, glutamina, glicina, prolina, serina, tirozina, arginina, cistina, ornitina, taurina si histidina (considerata esentiala doar in perioada de crestere). 

Aminoacizi conditional esentiali In cadrul grupei de aminoacizi neesentiali, exista o subgrupa considerata a fi conditional esentiala. Acest lucru inseamna ca, intr- un organism sanatos, aminoacizii pot fi produsi in cantitate suficienta. In unele stadii ale bolilor sau la un grup particular de indivizi, organismul nu ii poate produce in cantitate suficienta. Acesti 5 aminoacizi conditional esentiali sunt: arginina, cistina, glutamina, prolina si tirosina. Aminoacizii ar trebui consumati prin nutritie din alimente precum carnea, lactatele, soia si suplimentele proteice. 

(dupa un articol de pe livestrong.com)