Blog despre culturism

De ce nu mai slabesc?

Poate ati ajuns si voi sa va puneti aceasta intrebare, dar pentru a primi raspuns la ea, haideti sa incepem cu inceputul.

Poate nu va mai place cum aratati si vreti sa scapati de kilogramele in plus. Probabil primul pas pe care l-ati facut a fost sa ajustati alimentatia. Ati ajustat atat cantitatea, cat si calitatea alimentelor si kilogramele au inceput sa scada. Poate ati pierdut 5, 10 sau chiar 15 kg dupa care v-ati oprit. Oricat ati mai scazut din cantitate si ati ajustat calitatea alimentelor, nu ati mai scazut din greutate mai nimic. Si atunci sigur v-ati pus intrebarea: de ce nu mai slabesc? Ati pornit atat de bine si acum v-ati oprit, cu toate ca inca nu v-ati atins obiectivul si mai sunt de dat jos kilograme. Raspunsul este simplu: organismul se adapteaza!

Sa spunem ca ati pornit de la 3500 – 4000 de calorii pe zi si ati tot ajustat cate putin si ati ajuns la 1800 – 2000 de calorii. Acesta a fost un soc pentru organism, ceva neobisnuit si de aceea au aparut rezultatele. Dar cum spuneam mai sus, cu timpul, organismul se adapteaza si la 2000 de calorii si rezultatele inceteaza sa mai apara. Ca sa poti sa tii o dieta pe o perioada mare de timp sau, chiar sa fie un mod de viata, nu prea mai poti sa scazi din cele 1800 – 2000 de calorii decat foarte putin, altfel nu te mai refaci suficient, vei fi fara vlaga si vei fi tentat sa renunti.

Ce e de facut? Avand in vedere ca organismul s-a adaptat in ce priveste alimentatia ca si cantitate si calitate, putem sa mai adaugam ceva la obiectivul nostru, si anume exercitiile fizice. Ar fi ideal sa fie exercitii fizice, atat cu greutati, cat si cardio.

De ce si cu greutati? Deoarece ne tonifiem/ crestem masa musculara, ceea ce inseamna o accelerare a arderii grasimilor. Dupa un antrenament cu greutati, rata metabolica va creste si va ramane activa mai bine de 48 de ore. Organismul arde multe calorii pentru a intretine masa musculara. De aceea, e bine sa combinam exercitiile cardio cu cele cu greutati. Kilogramele vor incepe sa scada, pentru ca va fi ceva nou pentru organism. Si cu toate astea, poate tot nu reusiti sa ajungeti la obiectivul propus. Mai sunt doar cateva kilograme de dat jos si nu reusiti nicicum, deoarece organismul a ajuns iar sa se adapteze. Acum e momentul sa apelati la suplimentele alimentare cum ar fi: L-carnitina, CLA sau arzatoarele termogenice.

Puteti gasi AICI suplimente din aceasta categorie.

Insa dintre toate, cea mai importanta e perseverenta! Sa nu renunti usor, sa nu renunti cand nu mai ai rezultate, ci sa gasesti solutii ca cele ce le-am prezentat mai sus. Asa sigur vor veni si rezultatele si te vor ajuta in atingerea obiectivului propus!

Si nu uitati! Pentru rezultate maxime, trebuie sa va antrenati, sa va odihniti si sa mancati corespunzator!

(articol scris de antrenor fitness Andrei Nilgesz)