Blog despre culturism

De ce avem febra musculara si cum putem sa amelioram situatia?

luni, 11 ianuarie 2016

De ce avem febra musculara si cum putem sa amelioram situatia?

Febra musculara apare, de obicei, cand am facut o pauza de la antrenamente, daca ne modificam antrenamentul sau aparatele la care lucram, etc. Ea nu apare imediat, ci o resimtim in una sau doua zile dupa antrenament si, in functie de intensitate, poate dura cateva zile.

Motivul anatomic ce cauzeaza febra musculara este impartit in doua tabere. Unii sustin ca apare datorita acidului lactic care se acumuleaza in muschi in timpul antrenamentului, iar altii ca se produc microleziuni musculare si nu datorita acidului lactic, deoarece febra o resimtim dupa una sau doua zile, pe cand acidul lactic incepe sa se disperseze dupa terminarea antrenamentului.

Indiferent de cauza anatomica a febrei musculare, pe noi ne intereseaza practic, cum putem scapa mai repede de ea sau cum putem ameliora durerile musculare care le produce.

Consumati proteine
Stim ca proteina este sursa de refacere si constructie a muschilor. Prin urmare, consumand proteina in aceasta perioada, ajutam tesutul muscular sa se refaca mai repede.

Consumati vitamina C
Stim ca una dintre multele beneficii ale vitaminei C este si cel de antiinflamator. Prin urmare, daca consumam vitamina C, sub forma de supliment alimentar sau diferite alimente bogate in vitamina C, ajutam musculatura care este inflamata sa se refaca mai repede. La fel, si aspirina isi face foarte bine treaba in aceasta perioada.

Faceti sedinte de masaj
Masajul ajuta sa relaxam musculatura. De asemenea, ajuta la o mai buna irigare cu sange a muschilor, respectiv o refacere mai rapida.

Bai calde sau sauna
O baie calda ajuta la relaxare si detensionarea muschilor. Chiar daca nu va determina febra musculara sa dispara imediat, o va face un pic mai usor de suportat.

Faceti miscare
Poate ca suna paradoxal, dar pentru a scapa mai repede de febra musculara trebuie sa facem miscare. Daca avem febra musculara nu inseamna ca nu mai facem activitati fizice, ci din contra, putem face miscari usoare de stretching, dar trebuie sa fim atenti sa nu fortam nimic mai mult decat se cere. Daca va simtiti in stare, puteti incerca sedinte de cardio de intensitate mica, circa 20-30 minute.

Nu uitati! Pentru rezultate maxime, trebuie sa va antrenati, sa va odihniti si sa mancati corespunzator!

(articol scris de Andrei Nilgesz)