Blog despre culturism

Culturismul si cresterea in inaltime

vineri, 22 ianuarie 2016

Culturismul si cresterea in inaltime

Cresterea in inaltime este, in mare masura, determinata de genele mostenite de la parinti. Factorul determinant in cresterea in inaltime este geneticul, dar aceasta poate fi influentata negativ si oprita de nenumarati factori cum ar fi: alimentatia neadecvata, lipsa de somn, stresul, drogurile (inclusiv cafea si tutun), supraantrenamentul, steroizii s.a.m.d.

Responsabile pentru cresterea in inaltime sunt oasele lungi din organism (femurul, tibia, peroneul, humerusul, radiusul si cubitusul). Acestea au la capetele lor niste placi cartilaginoase numite epifize, placi cartilaginoase de crestere.

In timpul pubertatii avem o explozie de crestere in inaltime. Aceasta este intalnita atat la fete, in jurul varstei de 11-12 ani, cat si la baieti, la 13-14 ani. Cei cinci-sase ani sunt esentiali pentru atingerea inaltimii finale. La aceasta varsta corpul  sufera o serie de schimbari hormonale, care duc la maturizarea sexuala, cresterea in lungime si grosime a sistemului osos si dezvoltarea organelor interne. In timpul acestei perioade se recomanda  diete sanatoase, exercitii fizice potrivite si odihna suficienta.  Ajutat de aceste metode, oricine poate influenta pozitiv cresterea. Ca sa atingi potentialul maxim de crestere in inaltime trebuie sa ai un program de nutritie adecvat, alimente cu valoare nutritiva si biologica buna: proteine de calitate (peste, carne, oua, lactate, proteine din surse vegetale), grasimi sanatoase (nuci, seminte, alune crude, avocado), minerale, vitamine, antioxidanti si fitonutrienti (ciuperci si legume proaspete). Preferabil este ca sursa de alimente sa fie una sigura. Alimentele sa fie „bio”, de la tara si fara prea multe tratamente si concentrate, altfel hormonii folositi pentru animale si plante pot afecta cresterea si dezvoltarea armonioasa a corpului uman.

Daca esti intr-adevar interesat sa atingi maximumul  in cresterea in inaltime, trebuie sa stii ca specialistii recomanda ca in aceasta perioada sa aduci un aport suplimentar de vitamine,aminoacizi si proteine. Se considera ca suplimentele care contin aminoacizi, precum arginina, ornitina si glicina stimuleaza eliberarea de hormoni de crestere si sunt alegerea perfecta, suportul, pentru a putea face fata exercitiilor fizice.

Exercitiile fizice, practicate prin prisma oricarui sport si sub orice forma (sarituri, alergari, stretching, exercitii de atarnare) promoveaza cresterea si ajuta la atingerea potentialului genetic maxim.

Stoparea prematura a cresterii se poate intampla doar daca antrenamentele sunt prea dure, insotite de prea putina odihna (trebuie sa te odihnesti minim 8 ore pe noapte), timp de refacere si o dieta cu insuficienti nutrienti si calorii.

Sporturi cum ar fi culturismul practicat corect, NU influenteaza si nu reduc inaltimea finala. Antrenamentele in sala de forta NU stopeaza cresterea in inaltime.

(articol scris de Sergiu H.)