Blog despre culturism

Nutritie - intrebari si raspunsuri

miercuri, 10 februarie 2016

Nutritie - intrebari si raspunsuri

Ce inseamna mai exact termenul de nutritie? 
Potrivit site-ului dexonline.ro, nutriție =”totalitatea proceselor fiziologice prin care organismele isi procura hrana necesara cresterii si dezvoltarii, obtinerii energiei pentru desfasurarea proceselor vitale, refacerii tesuturilor”. Este necesar , deci, un aport de hrana pentu supravietuire. In cazul in care nutrientii sunt combinati eficient, apare cresterea si dezvoltarea mult dorita. Nutritia adecvata reprezinta un factor primordial, atat in fitness, cat si in culturism sau in orice alt sport practicat. 

Cum putem afla ce este sanatos si ce nu? 
De-a lungul  anilor au aparut pe piata numeroase produse care promit sa aduca o slabire miraculoasa consumatorilor, o pierdere considerabila de greutate fara cel mai mic efort.  Aceste produse sunt prezente pe piata, atat sub forma solubila (prafuri), drajeuri (pastile), plasturi sau centuri  de slabit. Este de la sine inteles ca mediatizarea acesor produse este singura metoda de raspandire, de aceea sunt prezentate intr-o ipostaza extraordinara. De exemplu, 7 kg pierdute in 7 zile.  Iar, pentru ca oamenii sunt dornici sa scape de kilogramele in plus cat mai repede cu putinta, apeleaza la aceste metode. De obicei, se trece de la un produs la altul, cu speranta descoperirii celui cu adevarat eficient.  Senzatia de satietate indusa de aceste produse este trecatoare, iar ceea ce se pierde cu adevarat nu este tesutul adipos (scopul slabirii eficente fiind arderea acestuia). 

Vreau sa slabesc renuntand complet la mancare. Este corect? 
Infometarea  are numeroase consecinte . Prin simplul  fapt ca produsul respectiv nu a avut efectul dorit , alaturi de lipsa de informare, se poate ajunge la concluzia ca abtinerea de la mancare este singura solutie.  Anorexia este una dintre bolile de alimentatie ce afecteaza din ce in ce mai multe persoane.  Odata ajunsi  in aceasta situatie, momentul  in sine este foarte greu de depasit (boala este de termen lung).  Persoana in cauza poate refuza efectiv  tratamentul pe motiv ca îi va aduce o crestere in greutate. Daca asemanam corpul uman cu o masina, iar alimentatia cu nelipsitul carburant, deducem faptul ca ii este indispensabil pentru functionare.  Postul negru se tine in Vinerea Mare, nu reprezinta o “dieta Sfanta de slabit”. 

Mens sana in corpore sano”- Minte sanatoasa in corp sanatos (latina) 
O nutritie sanatoasa nu trebuie sa fie o provocare pentru cineva. Nu trebuie privita drept o etapa a procesului de slabire , ci este necesara insusirea acesteia. De asemenea, acest  lucru nu este spontan. Informatia si obiceiurile nu se pot schimba brusc, necesitand astfel timp pentru deprindere. 

Ce rol are nutritia in fitness/culturism? 
Corpul uman este extrem de complex. Este capabil sa se dezvolte, sa se vindece...sa evolueze! Indiferent ca este vorba de fitness, culturism sau dorinta tipic umana de a echilibra greutatea corporala, nutritia alaturi de exercitii fizice (miscare) reprezinta solutia sigura pentru obtinerea rezultatelor.  Daca pentru unii este greu sa asimileze, sa creasca in greutate, alte persoane intampina probleme in a da jos kilogramele in plus. Slabirea concentrata pe o anumita parte a corpului (de exemplu: talie) nu este posibila, aceasta realizandu-se la nivelul intregului organism. Pentru simplul fapt ca suntem diferiti, avem nevoie de cantitati variate de nutrienti . Dieta ideala, perfecta,  nu exista! Fiecare aliment nesanatos la care renuntam, inlocuindu-l cu un substituent, reprezinta un pas catre drumul cel bun. 

Imi pot asigura cantitatea necesara de nutrienti din alimentatie? 
In functie de scopul urmarit, se poate opta pentru introducerea in alimentatie a suplimenterlor. Pentru persoanele care se antreneaza este nevoie de un aport de nutrienti mai ridicat fata de cei cu activitate normala. Acestea, dupa cum denota numele,  au rolul de a completa si de a asigura cantitatile de nutrienti . Sunt eficiente, deoarece contin exact cantitatea necesara (proteine, minerale)  si accesibile pentru ca se pot administra oricand, oriunde.  Acestea  suplimenteaza aportul, nu inlocuiesc mesele. 

(articol scris de Amoras Lamba)