Blog despre culturism

Ghidul endomorfilor - alimentatie si suplimente

joi, 18 februarie 2016

Ghidul endomorfilor - alimentatie si suplimente

Obisnuim sa ne impunem diete si exercitii fara sa stim de ce anume trebuie sa tinem cont. Totul porneste de la tipurile somatice. Acestea reprezinta cele trei categorii in care se impart corpurile: ectomorf, mezomorf, endomorf. Clasificarea este facuta in functie de marimea oaselor, masa musculara, metabolism si eficienta sistemul digestiv. Trebuie retinut faptul ca nicio persoana nu poate avea doar un singur tip de corp, asadar reprezentam o combinatie intre cele trei, dar tipul somatic cu o pondere mai mare, acela ne indica din ce categorie facem parte. 

Lupta grea o duc endomorfii, dar acest lucru nu inseamna ca ectomorfii sau mezomorfii ar trebui sa munceasca mai putin. Sedentarismul si alimentatia necontrolata pot afecta orice tip somatic. Desi au mai mult de muncit, endomorfii sunt cei mai determinati, dar si cei mai norocosi, pentru ca la ei totul se bazeaza pe stilul de viata. Pot construi cel mai repede o masa musculara, daca au un antrenament bun si iau suplimentele corespunzatoare. 
Antrenament: Daca ai tipul endomorf, este neaparat sa ai si timpul necesar ca sa mergi la sala macar de patru ori pe saptamana, desi indicat ar fi de sase ori. Chiar daca scopul antrenamentelor este definirea masei musculare, exercitiile cardio sunt esentiale, de aceea, la sfarsitul fiecarui antrenament, trebuie alocate cel putin 10-20 minute acestui tip de miscare pentru ca acela este momentul in care se ard cele mai multe grasimi, corpul folosind tesutul adipos ca sursa de energie. O varianta de antrenament pentru care pot opta cei care merg la sala de sase ori pe saptamana este cea care include doua zile dedicate doar exercitiilor de cardio. Cei care merg la sala de cinci ori pe saptamana, pot folosi si ziua a sasea ca zi pentru cardio, iar cei care merg de patru ori, exercitiile de cardio de la sfarsitul fiecarui antrenament sunt solutia salvatoare. 
Alimentatia: Orice mananca un endomorf trebuie sa fie ales cu mare atentie. Dieta trebuie monitorizata mereu, valoarea nutritiva a alimentelor este extrem de importanta din cauza felului in care tipul endomorf arde calorii. In acest caz, cel mai bun sfat ar fi: invata sa gatesti sau gaseste pe cineva care se pricepe la asta! Prepararea meselor este modul prin care iti poti controla aportul care ti-l aduc alimentele consumate. Micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei, pe langa faptul ca trebuie sa fie alcatuit din alimente bogate in proteina, este masa care trezeste metabolismul si pregateste sistemul digestiv pentru celelalte mese ale zilei. Un stil de viata sanatos presupune o dieta echilibrata, adica o dieta alcatuita din trei mese principale si doua secundare. Un meniu corespunzator pentru o dieta pretentioasa a unui endomorf, care include proteina, grasimi si cardohidrati este alcatuit din: 

Tabel

Un alt aspect foarte important, indiferent de tipul somatic, il reprezinta suplimentele alimentare. Endomorfii avand cele mai multe grasimi de ars, vor ca acest lucru sa se intample repede, insa nu se va intampla nici macar satisfacator de repede, daca planul lor nu include un antrenament bun si o nutritie corespunzatoare. Bineinteles ca exista unele suplimente care contribuie la acest proces. Din aceasta categorie face parte, cafeina. Pe langa efectul sau energizant, are si proprietati antioxidante. In zilele de antrenament, este recomandat consumul de cafeina cu o jumatate de ora sau chiar o ora inainte de inceputul acestuia. Un alt element este yohimbe. Ajuta la arderea grasimilor, dar prezinta si anumite efecte secundare. Datorita faptului ca este un supliment destul de controversat, este bine ca persoanele care doresc sa il foloseasca sa fie foarte bine informate, mai ales cele predispuse la probleme ale inimii, ficatului sau rinichilor. 
Extractul de ceai verde este cel care ajuta la cresterea numarului de calorii arse, dar contribuie si la imbunatatirea intregului corp. Ceaiul verde contine polifenoli care se ocupa de arderea grasimilor, dar si de diminuarea nivelului de colesterol. 
Carnitina este responsabila pentru cresterea tesutului adipos ars de catre organism. L-carnitina ajuta la transformarea grasimii in energie, fiind unul dintre cele mai utilizate suplimente nutritive. 
Uleiul de peste este compus din acizii grasi Omega 3, care nu ajuta doar la sanatatea inimii si a creierului, dar contribuie si la cresterea masei musculare si impiedica producerea grasimilor. Indiferent de tipul somatic din care facem parte, corpul poate fi modificat, lucrat si intretinut. Incadrarea intr-o anumita categorie ajuta doar la cunoasterea limitelor generale ceea ce trebuie sa contribuie la impunerea limitelor personale. 

(articol scris de Catalin Gabrus)