Blog despre culturism

Cum antrenam grupele deficitare?

vineri, 9 februarie 2018

Cum antrenam grupele deficitare?

O gramada de sportivi, fie ei de performanta sau simpli practicanti ai sportului se confrunta cu urmatoarea problema: “Cum dezvolt grupele deficitare?” Ei bine, primul raspuns e logic, punem accent pe grupa deficitara! Dar totodata trebuie sa tinem cont de niste simple detalii care ne scapa in majoritatea cazurilor. 

Ele sunt urmatoarele: 

Chiar daca punem accent pe grupa deficitara, nu o suprasolicitam. Mai pe scurt, nu o supraantrenam. Aici multi gresesc si in urma greselilor nu apar rezultatele dorite, ba dimpotriva, apare starea de disconfort si o dauna in exces a fibrelor musculare care din aceasta cauza nu se vor reface pana la urmatorul antrenament. 

Ne alimentam corespunzator. In zilele cand antrenam grupa deficitara trebuie tinut cont de acest aspect - mancam mai mult - avem nevoie de mai multe calorii. Aceste calorii trebuie sa fie calorii bune, nicidecum calorii goale (fast food, junk food, racoritoare carbogazoase etc.) 

Folosim suplimentele in mod corect. Cand vine vorba de suplimente atunci cand antrenam grupa deficitara trebuie sa stim ca noi ne aflam in extrasezon, nicidecum in perioada de definire-fibrare. Vom folosi suplimente specific acestei perioade: Un gainer care sa contina in proportii egale cantitatea de hidranti de carbon (carbohidrati) cu cantitatea de proteina. Creatina - nu are voie sa lipseasca in aceasta perioada. Este un supliment de baza, un top 3 al suplimentelor nutritive. Face parte din “fundatia casei”. Fara ea vom avea minusuri, pe care in acest articol vreau sa le anulam. Glutamina - un aminoacid neesential. Muschiul are nevoie de acest aminoacid pentru a se reface, pentru a diminua febra musculara, ca in final tesutul distrus sa fie reconstruit. Multivitamine si multiminerale - organismul uman fuctioneaza in conditii optime atunci cand aceste doua categorii de substante nu lipsesc, dar ele nu trebuie folosite in exces pentru a ne feri de intoxicatii. 

Cum ne antrenam ? Cum am mentionat si mai sus, “punem accent”, dar cum “punem accent?” Din mai multe studii facute de-a lungul timpului, un muschi solicitat se reface in 48 de ore, bineinteles, daca acesta are toate conditiile necesare: il alimentam, il suplimentam si ne odihnim intre 7-8 ore pe noapte. Dar acest numar de ore nu este unul exact in fiecare caz, depinde ce dauna am provocat muschiului. Daca trec aceste 2 zile, v-as sugera sa nu repetati a treia zi grupa deficitara, da-ti-i timp. Antreneaz-o a patra sau chiar a cincea zi! Atunci ai sanse mult mai mari ca fibrele afectate in urma antrenamentului sa fie pregatite pentru cel de al doilea antrenament. Multa bafta! 

(articol scris de antrenor fitness Andrei P. David)