Blog despre culturism

Ce inseamna „stretching” | Definitie „stretching” | Dictionar de culturism

luni, 9 decembrie 2019

Ce inseamna „stretching” | Definitie „stretching” | Dictionar de culturism

Stretching, secretul flexibilității 
Ca sa poti spune ca esti cu adevarat in forma, pe langa forta si rezistenta la efort, trebuie sa ai si o flexibilitate cat mai buna. Flexibilitatea este definita ca amplitudinea maxima de miscare la nivelul unei articulatii, care poate fi atinsa la un moment dat. Aceasta caracteristica a structurilor elastice ale organismului poate fi imbunatatita prin exercitii de stretching. Stretchingul este un complex de exercitii de intindere, care are capacitatea de a ameliora flexibilitatea si mobilitatea organismului. In unele cazuri, masa musculara foarte bine dezvoltata (cum este cazul culturistilor, halterofililor si al altor sportivi) poate fi un factor limitativ pentru ameliorarea flexibilitatii, deoarece este redusa amplitudinea miscarii la nivelul unor articulatii (de exemplu, o persona cu muschii posteriori ai coapsei foarte dezvoltati nu va reusi sa faca o flexie completa din genunchi). Acest lucru nu inseamna ca o persoana cu musculatura mai bine dezvoltata nu ar trebui sa faca stretching, ba din contra, exercitiile de intinere il vor ajuta sa obtina mai rapid rezultate. De altfel, nu exista sport in care stretchingul sa nu isi gaseasca utilitatea. Cele doua forme de antrenament se completeaza reciproc si nu fac decat sa mareasca capacitatea de performanta fizica. La antrenamentul cu greutati, musculatura este solicitata intens si se instaleaza oboseala; muschii raman intr-o stare de tensiune, manifestata printr-o usoara contractura. In interiorul muschilor este acumulat acid lactic si alti produsi metabolici. Stretchingul static ajuta la eliminarea acidului lactic si a celorlalti metaboliti. In plus, in urma efortului intens, la nivelul tesuturilor se produc mici leziuni care se vindeca in 1-2 zile; in procesul de vindecare apar mici cicatrici microscopice, care cumulate pot reduce din capacitatea de alungire a tesuturilor (mai ales tesutul conjunctiv). Stretchingul previne aceasta scurtare, de aceea se recomanda sa fie efectuat imediat dupa terminarea unui antrenament de forta. 

Beneficiile stretchingului 
Exercitiile de stretching efectuate dupa o metoda corecta au mult mai multe efecte asupra organismului decat simpla amelioare a flexibilitatii: • imbunatatesc performantele fizice generale ale organismului • amelioreaza capacitatea de invatare si efectuare a miscarilor complexe • cresc capacitatea de constientizare a propriului corp • reduc riscul de accidentare la nivelul articulatiilor, muschilor si tendoanelor • reduc tensiunea si durea musculara dupa efort • amelioreaza mobilitatea prin stimularea producerii de lichid sinovial (in articulatii) si a elementelor ce intra in compozitia tesutului conjunctiv 

Stretchingul si procesul de revenire dupa efort (cool down) 
De mult timp a fost remarcata valoarea miscarilor de stretching atunci cand sunt efectuate dupa incheierea unui antrenament, oricare ar fi sportul pe care il practici sau chiar in timpul acestuia, de exemplu intre seriile de repetari pentru exercitiile cu greutati. Imediat dupa un antrenament sportiv urmeaza faza de cool down (revenire la starea de calm, stare de echilibru biologic si psihologic), care trebuie sa dureze in medie 10-15 minute pentru un antrenament de 90 de minute. Aceasta faza este foarte importanta pentru ca favorizeaza procesele metabolice de refacere si ajuta la eliminarea mai rapida a acidului lactic din muschi. Stretchingul favorizeaza revenirea la normal a tonusului muscular, relaxand musculatura solicitata de efort. Fiecare pozitie trebuie mentinuta 20-30 de secunde si vor fi vizate toate grupele musculare. Invata exercitiile de stretching pentru fiecare grupa musculara, fiindca vei constata cat de utile sunt. In cartea „Stretching. Secretul flexibilitatii”, pe care dr. Serban Damian a publicat-o in anul 2003, gasesti tot ce ar trebui sa stii despre antrenamentul de stretching si descrierea a 100 de exercitii care cuprind toate grupele musculare. 

(informatii oferite de Dr. Seban Damian in Super Fit – Esentialul in fitness si culturism)