Blog despre culturism

Proteine din zer

luni, 26 octombrie 2015

Proteine din zer

Cred ca suplimentele proteice din zer sunt cel mai frecvent folosite de catre sportivi si, in special, de cei ce practica culturismul in vederea cresterii masei musculare.

Dar stiati ca, potrivit unui raport publicat in JSSM (Jurnalul de Sport Stiinta si Medicina), proteina din zer are si proprietatii antioxidante care pot ajuta sistemul imunitar? Ea contine un nivel mare de cisteina, un aminoacid special care ajuta la cresterea nivelului de glutation, care ajuta sistemul imunitar prin combaterea bacteriilor si virusurilor.

Proteina din zer este bogata in BCAA, cei trei aminoacizi esentiali (leucina, izoleucina si valina), acestia avand un rol important in refacerea si cresterea masi musculare, dar si in arderea grasimilor.

Pe scurt, suplimentele proteice din zer, se pot imparti in doua categorii: gainere si concentrate proteice.

Gainerele sunt suplimentele proteice cu mai multi carbohidrati si calorii si se folosesc in perioada cand vrem sa acumulam masa musculara sau sa luam in greutate.

Concentratele proteice sunt cele cu putini carbohidrati si o concentratie mai mare de proteina, acestea fiind folosite in perioada de definire, dar nu numai.
Proteinele din zer, fata de alte surse de proteine cum ar fi, cazeina, albusul de ou sau carnea de vita, au o rata de absobtie mult mai mare si sunt ideale pentru a se consuma imediat dupa antrenament. Fiindca se absorb repede, reusesc, in urma antrenamentului, sa hraneasca muschii si nu permit acestora sa se descompuna. Evitam astfel pierderea din masa musculara.

Proteina din zer poate fi simpla, izolata, sau hidrolizata. Cea simpla e cea mai des folosita si e si mai accesibila ca pret, pe cand cea izolata sau hidrolizata, sunt ceva mai scumpe, procesul tehnologic de optinere al acestora e ceva mai complicat, rezultand o proteina ultra filtrata de cea mai mare concentratie, in care grasimile, carbohidratii si zaharul, sunt aproape de valoarea zero.

Eu in perioada de definire si in perioada precompetitionala folosesc cel mai des proteina de la Muscle Line, 100% Ultra Pure Whey Protein si asta din doua motive: primul motiv e ca raportul pret calitate e foarte bun! La o portie de 30 g are 24 g de proteina din zer simpla combinata cu izolat din zer. Are doar 1,9 g de carbohidrati , din care zahar doar 0,7 g. Cel de-al doilea motiv esta ca are gustul mai cremos decat multe alte concentrate proteice. Si cum sunt aproape tot anul la dieta, simt de multe ori nevoia de a manca un desert. Si atunci imi pregatesc 100 g de fulgi de ovaz, imi fac un shake de proteina cu apa (aroma de capsuni si vanilie sunt preferatele mele), le amestec si le las in frigider cam 10 minute. Fulgii de ovaz absorb proteina si, fiind mai cremoasa, chiar daca e facuta cu apa, e un desert excelent si eficient!

Daca inca nu ati incercat aceasta reteta simpla, va indemn sa incercati. Merita!

Si nu uitati sa va antrenati, sa va odihniti si sa mancati corespunzator!

(articol scris de Andrei Nilgesz)